Devet stvari koje bi svi trebali znati o jajima

Lifestyle 14. ruj 202116:14
Izvor: Photo by Mae Mu on Unsplash

Jaja su jedna od najsvestranijih namirnica, ali koliko zapravo znate o njima?

Jeste li znali, primjerice, da boja ljuske ovisi o tome koja vrsta koke je snijela jaje? Ili da boja žumanjka ovisi o prehrani koke? Također, da najbolje mjesto za skladištenje jaja nisu vrata hladnjaka jer je to najtoplije mjesto u hladnjaku? Kako biste produlji vijek svojih jaja stavite ih na policu hladnjaka gdje je niža temperatura i obavezno ih držite u njihovom kartonu.

Svježa jaja su bolja za prženje

Svježa jaja lakše je pržiti, bjelanjak se ne razljeva, a veća je vjerojatnost da će žumanjak ostati tekuć (ako tako volite). Također, svježa jaja lakše je poširati, ali i kuhati jer je manja vjerojatnost da će se stvoriti zeleni ringovi, da će žumanjak biti iskrivljen kao i da ćete imati ravne dijelove na jaju. Nešto starija jaja, pak, laše je oguliti nakon kuhanja.

Ako pak niste sigurni koliko je neko jaje staro najbolje je da provjerite tako da ga stavite u posudu s vodom. Ako pluta, znači da je staro.

Dodajte sol prije nego umutite jaja

Kako biste osigurali da vam je omlet mekan i kremast, jaja posolite i prije nego ih umutite, nikako tek kada su tavi ili već pečena. Naime sol sprječava proteine u jajetu da se presnažno povežu prilikom zgrijavanja, a to znači da će jaja biti vlažnija i mekša. Idelano bi bilo kada biste jaja posolili i umutili 15 minuta prije nego ih bacite na tavu.

Komentari

Vaš komentar