Drvo novca: Nosi brojne blagodati, lako se održava, a teško ju je ‘ubiti’

Lifestyle 04. svi 202216:04 > 16:06
Izvor: Severin Candrian/Pexels/Ilustracija

Drvo novca je vrlo izdržljiva biljka koju nije potrebno puno zalijevati, a treba joj nekoliko sati sunca dnevno kako bi opstala.

Drvo novca ili krasula (crassula ovata), drvo žada ili drvo prijateljstva je biljka iz porodice sukulenata koja potječe iz Južne Afrike, a može živjeti i do 40 godina. Nekada ova biljka može imati i male cvjetove, a odlična je kao kućna biljka.

Kako izgleda drvo novca?

Ova biljka ima donji dio nalik drvetu, dok se na vrhu nalaze tvrdi, debeli, duguljasti i sjajni listovi koji rastu u parovima i skladište vodu. Ovi listovi su zelene boje, dok nekada mogu biti i žuto-zeleni. Biljka nalikuje na bonsai drvo, upravo zbog toga što je donji dio kao drvo, a gore su listovi te se može oblikovati kao i bonsai. Najčešće je visoka oko jedan metar, ali može narasti i do pet metara. Ako je biljka dovoljno zrela, može imati i male bijele ili ružičaste cvjetove u obliku zvijezde po zimi.

Zašto se drvo novca zove – krasula?

Svoje ime je dobila zbog feng shui vjerovanja da donosi novac osobi koja je posjeduje. Neki tvrde kako ova biljka donosi sreću i pozitivu. Također, vjeruje se kako ju je najbolje držati pored ulaznih vrata. U Kini se krasula nalazi u mnogim uredima ili restoranima, odmah pored vrata, jer će tako dovesti više klijenata i posjetitelja. Odlična je i za poklon prijateljima, uz priču zašto se poklanja.

vezana vijest

Kako se održava drvo novca?

Ova biljka je vrlo izdržljiva i predviđena je za unutarnje prostore. Može opstati i vani, samo ako ima dovoljno topline i sunca, ali ne smije biti na direktnom suncu kako se listovi ne bi opekli. Spada u kategoriju biljaka koje je teško “ubiti”. Nije je potrebno često zalijevati, štoviše prekomjerno zalijevanje može uzrokovati otpadanje listova i truljenje korijena biljke. Ako listovi otpadnu, potrebno ih je maknuti sa zemlje kako ne bi prouzročili štetu. Preko zime ju je tako dovoljno zaliti jednom u tri tjedna, odnosno tek kada joj je zemlja potpuno suha na dodir.

Biljka će najbolje uspjeti na svijetlom mjestu, ali ne pod direktnim suncem. Dovoljno joj je nekoliko sati sunca na dan kako bi bila sretna. Najbolja temperatura za drvo novca je od 16°C do 24°C, a važno je da biljka nikako nije na temperaturi ispod 10 stupnjeva. Po potrebi se presađuje u proljeće ili ljeto.

Najbolja zemlja za sađenje drva novca je ona za sukulente i kaktuse.

Je li drvo novca otrovno?

Kao i mnoge biljke ni drvo novca nije dobro za neke životinje. Ako je mačke, psi ili konji pojedu, mogu se otrovati.

Zaključak

Drvo novca je vrlo izdržljiva biljka koju nije potrebno puno zalijevati, a treba joj nekoliko sati sunca dnevno kako bi opstala. Može živjeti u unutarnjem i vanjskom prostoru, sve dok nije izložena direktnom svjetlu. Za ovu biljku se vjeruje kako donosi novac i sreću osobi koja je ima pored ulaznih vrata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar