FOTO Osmislio sapune od puževe sluzi jer imaju anti-age i ljekovita svojstva

Lifestyle 18. svi 202113:24 > 13:51
Izvor: REUTERS/Ardee Napolitano

Sluzava pjenica klizi niz ruku mladoga francuskog poduzetnika Damiena Desrochera (28) dok lagano trlja jednog od tisuću puževa koje čuva u ograđenom vrtu svojega dvorišta, a dobivenu tekućinu koristi za izradu sapuna koju je u prosincu počeo prodavati u lokalnim trgovinama.

28-godišnji francuski poduzetnik puževu je sluz za izradu sapuna počeo koristiti prošle godine, a na tržište je gotov proizvod izbacio u prosincu.

Dok ‘ubire’ sluz, taj bivši računalni tehničar koji je radio u zrakoplovstvu pojašnjava da je “sve u spretnosti i načinu na koji se trlja mekano puževo tkivo”. Pritom napominje da se tim postupkom životinje ne ubijaju.

Desrocher je odlučio započeti s uzgojem puževa u gradu Wahagniesu na sjeveru Francuske jer se zasitio dosadašnjeg posla i poželio se “vratiti prirodi”.

“Jednom kad vidite kako se puževi ponašaju, shvatite da su to zapravo jako drage životinjice”, rekao je.

Kako izgleda proces i uzgoj, pogledajte u galeriji:

Izvor: REUTERS/Ardee Napolitano
Izvor: REUTERS/Ardee Napolitano
Izvor: REUTERS/Ardee Napolitano
Izvor: REUTERS/Ardee Napolitano
Izvor: REUTERS/Ardee Napolitano
Izvor: REUTERS/Ardee Napolitano

Dosad ih je uzgojio oko 60.000. Dio ih ulazi u svoju reproduktivnu fazu, pa ih Desrocher premješta na veću površinu, a oko 4000 ih drži u ograđenom prostoru te od njih ‘ubire’ sluz.

Jedan puž daje oko 2 grama sluzi, što znači da mu, za proizvodnju 80 grama treba oko 40 puževa. Ta je količina dovoljna za proizvodnju 15 sapuna od 100 grama.

Premda prilično neuobičajena u zapadnoj kozmetici, puževa se sluz koristi u raznim korejskim kozmetičkim proizvodima koji slove kao vrlo učinkoviti u sprečavanju i ublažavanju znakova starenja kože.

Desrocher pojašnjava da sluz sadrži molekule kolagena i elastina koje imaju snažna anti-age i ljekovita svojstva. Dodaje da puževi koriste vlastitu sluz kako bi popravili svoje oštećene kućice.

Mladi poduzetnik je kazao da mu je cilj u prvoj godini proizvodnje na tržište izbaciti 3000 sapuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar