Hrana u kojoj možete uživati za bladane, čak i ako pokušavate izgubiti kilograme

Lifestyle 22. pro 202218:09 0 komentara
Shutterstock

Internet je prepun hrane koju morate izbjegavati pod svaku cijenu ako želite smršaviti. I dok je istina da jedenje velikih količina slatke, pržene ili prerađene hrane deblja, možda ćete se iznenaditi da postoje neke namirnice koje su zapravo sasvim OK za većinu ljudi. Zapravo, postoji mnogo namirnica u kojima još uvijek možete uživati dok ste na dijeti i od kojih ne morate odustati kako biste smršavili.

Ipak, važno je uzeti u obzir nekoliko upozorenja za uživanje u njoj ako vam je cilj smršaviti. Kao prvo, treba se pridržavati odgovarajuće veličine porcija. Drugo, u ovoj hrani treba uživati kao u dijelu cjelokupne uravnotežene i zdrave prehrane. Također, trebali biste zapamtiti da je dijeta samo jedan dio slagalice mršavljenja. Uz prehranu “pravom” hranom, prioritet bi trebala biti i tjelesna aktivnost, dovoljno kvalitetan san i kontrola stresa.

Suho voće

Suhe šljive, grožđice i drugo sušeno voće na lošem su glasu jer jer su “puni šećera”. Ali sve dok uzimate varijante koje ne sadrže dodani šećer i jedete preporučenu veličinu porcija, apsolutno se možete osloniti na sušeno voće kao međuobrok ili dodatak svojim jelima. Podaci pokazuju da oni koji jedu sušeno voće imaju bolju prehranu i smanjenu pretilost. Većina vrsta sušenog voća sadrži vlakna koja mogu pomoći u prostizanju osjećaja sitosti.

VEZANE VIJESTI

Važno je zapamtiti da je sušeno voće vrlo bogato hranjivim tvarima. Dakle, iako je možda primamljivo pojesti velike količine suhih marelica i jabuka, trebali biste voditi računa o tome što se smatra prikladnom veličinom posluživanja. Na primjer, jedna porcija grožđica je jedna unca, ili oko 40-50 grožđica. A porcija suhih šljiva je pet komada.

Stopostotni sok od naranče

Poput suhog voća, stopostotni sok od naranče dobio je lošu reputaciju jer je “pun šećera”, iako su jedini sastojak koji čini ovo piće prave naranče. Istina je da stopostotni sok od naranče nema vlakana kao naranče, ali ipak, to je hidratantno piće koje je prepuno važnih hranjivih tvari.

Podaci pokazuju da odrasli koji konzumiraju stopostotni sok od naranče imaju znatno niži indeks tjelesne mase (BMI), opseg struka ili tjelesnu masnoću u usporedbi s onima koji ne piju sok od naranče. Kod dječaka u adolescentnoj dobi, s povećanjem konzumacije soka od naranče, dječaci su bili manje skloni pretilosti ili prekomjernoj težini/pretilosti u usporedbi s onima koji nisu pili stopostotni sok od naranče.

Jedna porcija od osam unci soka “računa se” kao jedna porcija voća. Držati se jedne porcije dnevno i kombinirati je s izvorom vlakana, zdravih masti i proteina može pomoći u održavanju faktora sitosti pod kontrolom.

Tjestenina

Istina je da je tjestenina rafinirani ugljikohidrat, te se često preporuča ograničiti ovu kategoriju namirnica kada se teži mršavljenju. Ali tjestenina, a posebno ona integralna, jedinstvena je rafinirana žitarica jer se njezina proteinska struktura sporije probavlja, osiguravajući tijelu stabilnu energiju umjesto skoka šećera u krvi.
U jednoj studiji koja je proučavala ljude koji su slijedili niskokaloričnu mediteransku dijetu, oni koji su uključili tjesteninu u svoju prehranu najmanje pet puta tjedno doživjeli su sličan gubitak težine kao oni koji su jeli tjesteninu tri puta tjedno ili manje.

PROČITAJTE JOŠ

Ključno je preskočiti prevelike zdjelice tjestenine koje su prelivene kobasicama, mesnim okruglicama ili drugim masnim dodacima. Porcija od dvije unce tjestenine čini otprilike jednu šalicu kuhane tjestenine, što je otprilike veličine jedne bejzbolske lopte. Umjesto toga, kombinirajte odgovarajuću porciju tjestenine – obično dvije unce – sa zdravim mastima, povrćem i malo nemasnih proteina za uravnotežen obrok.

Jaja

Jaja su prirodni izvor masti koji se često ne smatra hranom za mršavljenje. No, zahvaljujući visokokvalitetnim proteinima i mastima koje pruža, može ponuditi ozbiljnu sitost, što može pomoći ljudima da dugoročno jedu manje, posebno kada se u njima uživa kao dio dijete za mršavljenje.

American Heart Association sugerira da jedno jaje (ili dva bjelanjka) svaki dan prihvatljivo za ljude koji ih jedu, kao dio zdrave prehrane. Samo imajte na umu da mnoge namirnice koje često idu uz jaja, poput slanine i kobasica, nisu najbolji izbori za regulaciju tjelesne težine, stoga vodite računa s čime jedete jaja za najbolje rezultate.

Čokolada

Zgrabiti komad čokolade može značiti uzeti pločicu super-slatke bijele čokolade, komad tamne čokolade napravljene s visokim postotkom kakaovca i mnoge druge mogućnosti. Velike količine čokolade, bijele čokolade, čokolade napravljene s niskim postotkom kakaovca i opcije napravljene sa super slatkim mješavinama, poput karamele, možda nisu najbolji izbor kada se radi o dodatku dijeti za regulaciju težine. No podaci pokazuju da se čini da konzumacija tamne čokolade nije povezana s debljanjem.

Krumpir

Krumpir je jedno od najpopularnijih vrsta povrća u SAD-u, a može biti prihvatljivo da bude dio vaše dijete za mršavljenje.

Naravno, uzimanje velikih porcija prženih pomfrita ili pečenih krumpira koji su prenatrpani slaninom, kiselim vrhnjem i drugim dodacima s visokim udjelom masnoće neće vam pomoći da skinete višak kilograma. Ali uživanje u porciji bijelog krumpira koji je pečen, kuhan ili pripremljen na druge načine koji ne zahtijevaju dodatnu masnoću može biti savršeno prihvatljivo za one koji su usredotočeni na kontrolu težine.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su mastima i sadrže puno kalorija u maloj posudi. Ali većina vrsta orašastih plodova napravljena je od masti koje su uglavnom zdrave. Osim toga, sadrže biljne proteine i vlakna koja nas čine sitima.

Jedenje pistacija može biti fantastičan dodatak dijeti za regulaciju tjelesne težine, pogotovo ako se odlučite za one koji se prodaju u ljusci. U jednoj studiji, ljudi koji su jeli pistacije poslužene u ljusci unijeli su 41% manje kalorija iz orašastih plodova naspram onih koji su jeli pistacije u ljusci unijeli su u prosjeku 211 kalorija; razlika od 86 kalorija. Razlika u unesenim kalorijama može biti posljedica dodatnog vremena potrebnog za ljuštenje orašastih plodova ili dodatnog volumena koji se osjeti pri konzumiranju orašastih plodova u ljusci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!