Hrvatski muzej kanabisa otvoren u Zagrebu – preko puta policije

Lifestyle 05. tra 202208:45
CBD, kanabis, marihuana, trava
Izvor: Pixabay /Ilustracija

Uz ulaznicu koja se može smotati i popušiti, novi hrvatski muzej kanabisa nudi iskustveno putovanje kroz opojnu povijest te biljke i usput odaje počast reggae glazbi i filmovima na temu marihuane.

Otvoren nasuprot glavnoj zagrebačkoj policijskoj postaji u Hrvatskoj, gdje je rekreativna uporaba marihuane još uvijek zabranjena, ovaj muzej posljednji je nizu neobičnih muzeja otvorenih u hrvatskome glavnom gradu, poput muzeja mamurluka, prekinutih veza i muzeja osamdesetih.

“Biljka je prisutna u povijesti čovječanstva u gotovo svim civilizacijama i nedvojbeno zaslužuje muzej“, rekao je vlasnik muzeja Tvrtko Kracun.

U muzeju konoplje, posjetitelje se vodi kroz višetisućljetnu povijest biljke, koja je ispričana video zapisima, posterima i izložbenim primjercima.

Za konoplju se vjeruje da je prvi put uzgojena u središnjoj Aziji prije otprilike 10.000 godina, a otad je postala kulturno i ekonomski značajna diljem svijeta.

Biljka ima tisuće načina primjene, uključujući i proizvodnju ulja, brašna, kozmetike, životinjske hrane, tekstila, užadi i građevinskog materijala, prema muzeju.

Muzej se također usredotočio na “rekreativnu uporabu“, pored napisanih upozorenja o zdravstvenim rizicima koji prate pretjeranu konzumaciju marihuane.

Ukorijenjena u povijesti

U muzeju su izloženi i “bongovi“ (vodene lule za pušenje) uz opise legendarnog glazbenog festivala Woodstocka 1969. godine, iznad kojeg je lebdio “oblak“ dima marihuane, rezultat izdisaja na desetke tisuće prisutnih fanova.

Ondje se nalazi i šator koji prikazuje proces uzgoja konoplje, s posebnim svjetiljkama i živom biljkom.

Igor Lokotar, student politologije iz Zagreba, rekao je da je očaran povijesnom pozadinom, uključujući i podatak o tome kako su vojnici Napoleona Bonapartea konoplju u Francusku donijeli iz Egipta na početku 19. stoljeća.

“To su stvari koje nikad ne učiš u školi“, rekao je. Marihuana je u Hrvatskoj dopuštena isključivo u medicinske svrhe.

Hrvatska dopušta kupovinu konoplje s udjelom od 0.2 posto THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka biljke. Muzej u svom predvorju prodaje i mnoge popularne proizvode koji sadrže legalan sastojak kanabidiol (CBD), poput pića, ulja i sprejeva.

Činjenica da se muzej nalazi toliko blizu policijskoj postaji puka je slučajnost, rekao je Kracun.

Ulaz u muzej besplatan je djelatnicima ministarstva unutarnjih poslova, zdravstva i poljoprivrede, koja su odgovorna za regulaciju konoplje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar