Ima li veličina jaja veze s vremenom pripreme?

Pixabay

Jaja su većini ljudi jedna od važnijih namirnica što ne čudi, posebno s obzirom na to da su zdrava i mogu se pripremiti na brojne načine. Izbora jaja još uvijek ima, a najčešće su podijeljena po veličini pa se postavlja pitanje koliko je veličina jaja važna kada je u pitanju kuhanje?

Postoji više opcija veličina jaja pa će neke trgovine imati na raspolaganju do četiri različite veličine.

No, pitanje je kako veličina jajeta utječe na njegovo kuhanje. Može li se nešto poremetiti ako jaje srednje veličine zamijenite velikim u receptu za pečenje? Hoće li ispasti krivo?

Veličina jaja

Veličina jaja ne ovisi o tome koliko su jaja zapravo velika. Temelji se na minimalnoj težini po pakiranju. “Iako neka jaja u kutiji mogu izgledati nešto veća ili manja od ostalih, ukupna težina desetak jaja ih svrstava u jednu od sljedećih klasa”, objašnjava regulator.

Obzirom na kakvoću jaja se klasiraju na jaja A klase ili svježa jaja te jaja B klase, namijenjena industrijskoj preradi.

S obzirom na težinu razvrstavaju se u četiri razreda i označavaju sa slovima S (mala), M (srednja), L (velika) i XL (vrlo velika) jaja.

Podatak o načinu uzgoja peradi koji se nalazi na pakiranju jaja, sastoji se ovisno o načinu držanja peradi:

0 – jaja iz ekološkog uzgoja;

1 – jaja iz slobodnog uzgoja;

2 – jaja iz štalskog (podnog) uzgoja;

3 – jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja.

Je li u redu mijenjati veličine jaja u receptima?

Kada radite stvari kao što su pohanje ili pripremanje osnovnih recepata za jaja kao što su kajgana i tvrdo kuhana jaja, okus neće biti promijenjen ako koristite srednje jaje umjesto velikog. Međutim, ako pažljivo pazite na prehranu, trebali biste znati da što su jaja veća, to se u njima nalazi više hranjivih tvari.

Što se tiče vremena kuhanja, kraće od pet minuta za mekano kuhano jaje i deset minuta za tvrdo kuhano, vrijedi za sve veličine.

Ako pečete i recept zahtijeva određenu količinu jaja, preporučljivo je držati se količine i veličine jaja koje recept zahtijeva. Može biti teško golim okom odrediti je li jaje veće od ostalih pa ga je najbolje izvagati.

Na kraju, vi odlučujete koja vam je vrsta jaja potrebna za sve što radite, ali osim ako ne radite na nečem delikatnom, nije bitno koje je jaje veličine, piše Cookist.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.