Izbjegnite dobivanje infekcije! Pravila koja biste trebali poštovati na bazenu

Lifestyle 27. lip 202213:25
Izvor: Jacqueline Macou/ Pixabay/Ilustracija

Sezona kupanja na bazenima je otvorena, a o kvaliteti vode brinu zavodi za javno zdravlje. Međutim, kako ne biste "navukli" neku infekciju, potrebno je voditi računa o nekoliko pravila tijekom boravka na bazenu.

Nemojte preskakati „kadicu“

Na ulasku u krug bazena i na izlasku iz zahoda nalaze se dezinfekcijske barijere – kadice za dezinfekciju stopala, piše RTS.

Često se može vidjeti kako ih posjetitelji bazena preskaču ili zaobilaze kako se ne bi morali izuti, ali njihovo korištenje je obavezno i na taj način štitite svoje zdravlje, s obzirom da mnogi hodaju bosi.

Jedna od obaveza kupača je da se istuširaju i prije ulaska u bazen, a ne samo poslije plivanja.

Specijalne pelene za bebe

Podrazumijeva se da nuždu nećete vršiti u bazenu, ali se podrazumijeva i da vaše dijete to ne bi smjelo činiti. Zbog toga postoje posebne pelene za malu djecu.

Nemojte sjediti na ivici bazena

Rizično je sjediti na ivici bazena gdje su bazenske mrežice jer se tu može očekivati veća količina nečistoća, pa postoji rizik od dobivanja neke infekcije.

Budući da u bazen treba ulaziti postepeno, umjesto sjedenja na ivici bazena, preporuča se da u bazen uđete pomoću stepenica.

Ostala pravila na bazenu

Kako bi boravak i vama i ostalim posjetiteljima bio ugodan, treba voditi računa i o još nekoliko pravila na bazenima.

Odlazak u kafić

Preporuka kupačima je da se prije ulaska u kafić u sklopu bazena presvuku. Ako ne želite promijeniti kupaći kostim ili ako ste “potrošili” rezervni kupaći kostim, onda uzmite sa sobom suh ručnik kako biste sjedili na njemu, a ne direktno na stolici.

Zaštita od sunca

Bazeni su, naročito vikendom, prepuni posjetitelja, a nikada nema dovoljno suncobrana i hlada za sve. Ponesite šešire sa širokim obodom, lagane bijele majice i dobro se namažite kremom sa zaštitnim faktorom, bilo da već “imate boju” ili da ste još “bijeli”.

Od 10 do 17 sati ne bi trebalo izlagati se direktno suncu, a u vodi se najviše “gori”. Nažalost, bazeni najčešće počinju sa radom oko 9 ili 10 sati, tako da povedite računa o tome kako ćete se zaštititi od UV zračenja.

Nemojte smetati drugima

Skakanje u bazen je zabranjeno, a ne bi trebalo ni hvaliti se svojim plivačkim sposobnostima koristeći leptir stil kako ne biste ometali one koji se brčkaju u vodi.

Također, na svakom bazenu se pušta određena glazba, najčešće neka radio stanica. Ne biste trebali nositi vlastita pojačala i puštati glazbu koja vama odgovara, a drugima vjerojatno smeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar