Je li hrana u filmovima prava i jedu li je glumci ili se samo pretvaraju?

Lifestyle 25. kol 202221:13
Izvor: Kelly Sullivan / Getty images / Profimedia

Scenografi i kuhari provode sate smišljajući scene s hranom u filmovima i serijama. Filmske ekipe ponekad će potrošiti više tisuća dolara na kulinarske rekvizite i profesionalne kuhare u velikim produkcijama. I premda je većina hrane koju gledate na ekranima prava, dio toga nije za konzumaciju.

Scene savršenih ručkova i večera u filmovima i serijama itekako mogu potaknuti glad ili fascinirati samim prizorom, no jeste li znali da snimanje glumac koji jede može potrajati i nekoliko sati ili čak cijeli dan ako jede nekoliko ljudi?

Produkcijske kompanije uglavnom se oslanjaju na restorane i njihove stručnjake da filmskoj kuhinji ili blagovaoni daju realan izgled. Glumci jedu pravu hranu, ali ipak ne gutaju svaki zalogaj. Budući da se jedna scena može snimati puno puta, glumci imaju pored sebe kantu u koju mogu pljunuti između kadrova.

Ako se snimaju kratke i brze scene koje se ne ponavljaju, onda glumci pojedu obrok, a ostatke čak podijele s ostatkom ekipe.

Prema zakonu hrana koju konzumiraju glumci i članovi filmske ekipe mora biti prava. No, hrana u pozadini koja se ne konzumira, već služi kao ukras, često je lažna.

Koliko god bili umjetni, kulinarski rekviziti izgledaju jako slasno. Osim toga, daju primamljiviji izgled sceni posebno jer na umjetnu hranu ne utječe ni temperatura ni jarko svjetlo u studiju.

Ako se u pozadini koristi prava hrana, filmska ekipa mora se pobrinuti da se ona onda redovno mijenja jer mora zadržati svjež izgled. Primjerice, ako je u pozadini sladoled, on će se morati mijenjati više puta tijekom snimanja kako se ne bi rastopio.

Umjetnici umjetne hrane

Premda se na velikim filmskim projektima angažiraju chefovi i stvarni kulinarski stručnjaci, angažiraju se i umjetnici koji su zaduženi samo za izgled hrane i njenu prezentaciju pred kamerom. Oni uglavnom koriste fotografije ili video snimke autentičnih jela kako bi poboljšali izgled hrane na filmu.

Većina umjetne hrane izrađena je od pjene ili gume, a kasnije se boja da se istaknu detalji. Pjena dobro imitira strukturu kruha i drugih pekarskih proizvoda.

Filmska hrana u stvarnom životu

Hrana koja se pokazuje na ekranima, može izazvati burne reakcije gledatelja, a ponekad lažna hrana postane toliko popularna da u nekom trenutku postane i stvarna. Ako su vam se svidjele neobične boce Pepsi u filmu “Povratak u budućnost 2”, možda još uvijek možete pronaći izdanje “Pepsi Perfect” iz 2015. u boci kakva je izmišljena u filmu, piše Cookist.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.