Jedini trik za rezanje luka koji vam treba

Izvor: Katerina Holmes/ Pexels

Kuhanje s lukom uistinu je mač s dvije oštrice. S jedne strane, luk dodaje okus svemu od mesa do salata, a s druge strane, doslovno tjera na plač.

Kratka lekcija iz znanosti: to je zato što kad narežete luk, on u zrak oslobađa plinovite sumporne spojeve koji tada iritiraju vaše oči. Dobra vijest je da su stručnjaci pronašli način za rezanje luka koji može spriječiti suze.

Stručnjakinja za vegansku kuhinju Leslie Durso podijelila je svoj najbolji savjet za rezanje luka bez plakanja. Ne može biti jednostavnije. Samo pomaknite svoju dasku za rezanje pokraj plamena na plinskom štednjaku (ili svijeću ako vam je štednjak električni). Inače, ovo je također jedna od taktika Marthe Stewart. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto to djeluje.

Jedno je da sumpor u plamenu može pomoći izgaranju nekih od tih nadražujućih spojeva u luku. Druga je hipoteza da se plamen hrani kisikom, a kako je kisik sastavni dio zraka oko nas, plamen na sebe privlači i čestice iz luka koje lebde u zraku i uzrokuju plakanje.

Budite oprezni

Ako ćete ovo pokušavati, ipak morate paziti i poslušati nekoliko sigurnosnih savjeta. Martha Stewart tako savjetuje da pripazite da imate stabilnu površinu na kojoj možete rezati luk u blizini štednjaka i da budete oprezni pri pomicanju ploče za rezanje preblizu plamenu. Također, ne zaboravite isključiti plamenik čim završite.

Inače, Stewart ima još nekoliko trikova u rukavu što se tiče rezanja luka. Tvrdi da spremanje luka u hladnjak ili stavljanje u zamrzivač na 15 do 20 minuta prije usitnjavanja može pomoći jer ispušta manje plina kada su ohlađeni.

Također preporučuje da ih držite pod hladnom tekućom vodom kad ih gulite, što također drži nagrizajući plin dalje od očiju, piše Eat this

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar