Šest jednostavnih načina kako spriječiti da banane pocrne i postanu gnjecave

Lifestyle 25. tra 202211:51 > 15:40 0 komentara
banane
Pixabay / Ilustracija

Postoji nekoliko načina kako produljiti rok bananama i spriječiti ih da posmeđe i postanu gnjecave.

1. Objesite ih i držite podalje od ostalog voća

Ako nisu u voćnim salatama ili smoothiejima, banane se ne slažu dobro s ostalim voćem. To se posebno odnosi na voće koje tijekom sazrijevanja ispušta plin etilen. Nutricionistica Ashley Roth rekla je da su avokado, breskve, rajčice, jabuke i smokve najveći “krivci” za prerano dozrijevanje banana. Zato ih ne biste trebali držati u istoj zdjeli. Radije kupite “vješalicu” za banane, na koje ih okačite i držite podalje od drugog voća.

2. Obložite peteljke u prozirnu foliju

Možda ste primijetili da banane u nekim trgovinama pakiraju tako da su im peteljke obložene prozirnom folijom. Nemojte je bacati. Većina etilena, plina koji ubrzava sazrijevanje banana, otpušta se upravo na vrhu snopa banana. “Kad ih obložite folijom, usporava se ispuštanje plina, a za najbolje rezultate, odvojite sve banane i omotajte peteljku svakoj zasebno”, rekla je Dawn Jackson Blatner, nutricionistica koja radi za Chiquitu.

3. Kad sazriju, stavite ih u hladnjak

Niže temperature usporavaju kemijski proces sazrijevanja pa kad banane dosegnu vama zadovoljavajući stupanj zrelosti, pohranite ih u hladnjak. U redu je ako kora banane posmeđi ili čak i pocrni. Boja se mijenja zbog pigmenta u kori i ne utječe na plod, koji bi i dalje trebao zadržati okus i teksturu.

4. Na oguljene banane dodajte citruse

Baš kao i s narezanim jabukama, dodavanje soka limuna ili limete pomoći će u zadržavanju svježine banana. Citrusi, naime, usporavaju proces oksidacije.

5. Okupajte ih u octu

Možda će vam se učiniti čudnim, ali ocat je alternativa citrusima. Chefica Claudia Sidoti kaže da koristi ocat kako se narezano voće ne bi pretvorilo u smeđu kašu. Baš kao i sa sokom citrusa, i ocat možete razvodniti, a ako vam smeta okus octa na bananama, naprosto ih isperite.

6. Zamrznite ih

Ako držite banane duže od nekoliko dana, umjesto u hladnjak, stavite ih u zamrzivač. Chefica Nicole Pomije kaže da zamrznute banane imaju rok trajanja od barem 30 dana. U svakom slučaju, banane u zamrzivač stavljajte u vrećicama. Možete zamrznuti oguljene i neoguljene banane, ali kod potonjih imajte na umu da će kora potpuno pocrnjeti. Isto tako, nikad nemojte guliti bananu dok je zaleđena, prenosi Today.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!