Kako konzumacija alkohola može utjecati na povećanje broja kilograma?

Lifestyle 08. lis 202108:12
vino, alkohol, piće, pijenje, piti, alkoholno piće, čaša,
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Ako pokušavate održati zdravu težinu, prvi korak je da pogledate šta redovito jedete i procijenite pomaže li vam to na putu do postizanja cilja. Nije stvar samo u hrani. I ono što pijete može utjecati na povećanje broja kilograma.

Da alkohol ne utječe samo na kilograme, već i na cjelokupno zdravlje smatra nutricionistkinja Krissy Maurin iz Kalifornije.

Utjecaj alkohola na metabolizam

Već je poznato da alkohol sadrži takozvane prazne kalorije, to znači da kalorije koje u organizam unesemo alkoholom tijelo može pretvoriti u energiju, ali one gotovo da nam ne daju hranjive supstance, rekla je Maurin i dodala: “Kad konzumirate alkohol, probavni sustav mora naporno raditi da bi ga eliminirao iz organizma, a kada konzumiranju alkohola dodamo i hranu, hranjive supstance iz hrane organizam ne može dobro iskoristiti jer većinu potroši na eliminaciju alkohola iz organizma.“

Ona kaže da tijelo najprije probavlja ugljikohidrate iz hrane i stvara energiju, ali alkohol prepoznaje kao otrov i isključuje svoju sposobnost pristupa ostalim deponiranim makronutrijentima, poput ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, da bi prvo sagorio supstance iz alkohola.

Kada je u pitanju “pivski trbuh” smatra se da oni koji ga imaju konzumiraju velike količine piva, međutim Maurin je mišljenja da je ta tvrdnja pogrešna.

Glavni efekt alkohola je smanjenje količine masti koju tijelo može sagoriti i pretvoriti u energiju, zbog čega alkohol na neki način “koči” metabolizam, a to dovodi do povećanja broja kilograma.

Remeti hormonalni balans

“Razni alkoholni kokteli najviše utječu na povećanje broja kilograma jer sadrže dodatne šećere i zasićene masti u sokovima i sirupima koji se u njih stavljaju, ali i sam alkohol ima sedam kalorija po gramu”, rekla je za dijetetičarka Ginger Hultin za Health.

Osim kalorija koje sadrži, alkohol može poremetiti hormonalni balans i tako dovesti do povećanja broja kilograma.

“Hormoni imaju ključnu ulogu u pravilnom radu i funkcioniranju organa. Međutim alkohol može remetiti rad žlijezda koje oslobađaju hormone i na taj način može utjecati na povećanje broja kilograma. Također, alkohol može biti uzrok povećanog lučenja kortizola, hormona koji se povezuje i s viškom kilograma“, objasnila je Maurin.

Utječe na san

Alkohol ima sedativne efekte, dakle može izazvati osjećaj opuštenosti i pospanosti, nastavlja Maurin.

Ona je dodala da se alkohol povezuje s lošijim, ali i kraćim snom. Zbog toga, kaže ona, “osobe koje konzumiraju svakodnevno alkohol imaju problem sa spavanjem”.

Povećava osjećaj gladi

“Glavni razlog leži u tome što alkohol može uzrokovati pad razine šećera u krvi, što može dovesti do osjećeja gladi, ali i do povećanja želje za hranom bogatom uugljikohidratima”, rekla je Hultin.

Istraživači su otkrili da konzumiranje alkohola može utjecati na područje u mozgu koje je zaduženo za kontrolu apetita.

Prema provedenim istraživanjima, alkohol može smanjiti lučenje hormona leptina koji je povezan s osećajem sitosti, dodala je Hultin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar