Kako očistiti čizme od brušene kože da ih ne uništite?

Lifestyle 14. pro 202215:36
Antonio Batini / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste ponosni vlasnici gležnjača ili čizama od brušene kože i ne želite odustati od njih ni ove zime, svakako morate znati i kako ih očistiti da ih ne uništite.

Za razliku od čizama od glatke kože i onih od drugih materijala cipele i čizme od brušene kože, a tu primjerice spadaju i popularne Ugg čizme koje se nose zimi, jako se teško čiste. Koristite li neku pogrešnu metodu, u času ćete ih uništiti. Osim toga, na njima vrlo lako ostaju mrlje i brzo se ‘ocufaju’ navalite li na čišćenje. Također, pritom ne smijete zaboraviti na čišćenje unutrašnjosti čizama zbog neugodnih mirisa.

Kako očistiti čizme od brušene kože?

1. Pomoću suhe i nježne četke uklonite sve ostatke prljavštine, prašine, osušenog blata i slično s površine čizme. Krenite od vrha prema dolje kako biste pratili smjer materijala. Ovo je možda najbolje napraviti vani ili iznad kante za smeće da ne zaprljate ostatak kuće.

2. Namočite čistu spužvicu ili mekanu krpicu u hladnu vodu pa je dobro ocijedite. Potom pobrišite čizmice samo pazite da ne biste previše namočili brušenu kožu te je tako oštetili.

3. Na spužvu potom nanesite malo sredstva za čišćenje brušene kože, lagano protrljajte nježnim pokretima. Uvijek pratite i upute na sredstvima za čišćenje i ne nanosite ih direktno na cipelu.

4. Kad ste završili s ovim dijelom, dobro isperite spužvicu u čistoj, toploj vodi, dobro je posušite i prebrišite čizmice kako biste uklonili eventualni višak sredstva za čišćenje.

5. Na koncu, pomoću čiste krpe od mikrofibre pokupite višak vlage koja se eventualno zadržala na površini čizmica. Ostavite ih najmanje 24 sata na zraku da se dobro posuše prije nego što ih ponovno obučete.

Nikad cipele ili čizme od brušene kože ne ostavljajte na direktnom suncu ili bilo kojem drugom izvoru topline jer se tako može oštetiti materijal.

Kako se riješiti neugodnih mirisa kod čizama od brušene kože?

Najjednostavniji način za rješavanje neugodnih mirisa jest usuti pola čaše sode bikarbone u cipelu te je ostaviti preko noći. Ujutro samo otresite višak sode.

Naime, soda bikarbona ima visoki pH te je prirodni osvježivač zraka i za čišćenje, piše Tom’s Guide.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar