Kako spriječiti plijesan na zidu? Održavajte temperaturu u domu

Lifestyle 23. lip 202116:49
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Prema istraživanju sa Sveučilišta Kansas, plijesan se najbolje razvija na višim temperaturama, od 25 do 30 Celzijevih stupnjava. Kako bi to spriječili važno je održavati dom hladnijim.

Zbog visokih temperatura u ljetnim mjesecima, povećava se mogućnost i za rast plijesni u domovima. Visoka vlaga i kondenzacija također mogu dovesti do okruženja koje podržava rast plijesni.

Najbolja temperatura za zaštitu od plijesni

Prema istraživanju sa Sveučilišta Kansas, plijesan se najbolje razvija na višim temperaturama, od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva. Kako bi spriječili njen razvoj na zidovima važno je održavati dom hladnijim, posebno temperaturu ispod 25 stupnjeva.

Savjeti za sprečavanje plijesni na zidovima

Uz održavanje temperature, ovo su još neki savjeti stručnjakinje za toksine iz okoliša Tonye Harris:

1. Ovlaživač zraka

Prema Harrisu, relativna vlažnost zraka ne bi trebala prelaziti 55%, a idealno bi bilo da bude ispod 50%. Da biste to postigli, možda ćete trebati uložiti u odvlaživač zraka.

2. Provjerite radi li klima dobro

Ako vaša klima-uređaj ne radi dobro kao nekada, riskirate rast plijesni. Možda joj samo treba malo dodati plina pa bi bilo idealno pozvati majstora da vam to provjeri.

3. Klimu držite na ‘automatskom načinu rada’

Kada klima radi normalno na automatskom načinu rada, toplina i vlaga iz zraka ulaze u posudu za kondenzaciju i ta kondenzacija izlazi iz vašeg doma kroz odvod. S druge strane, kada klima neprekidno radi na podešenju “on”, vlaga se ne smije sakupljati i kapati u posudu, već se istiskuje natrag kroz kuću, kaže Harris, prenose 24sata.

4. Provjerite prozore i vrata

Prema stručnjaku za sanaciju plijesni Michaelu Rubinu, jednom godišnje provjerite prozore i vrata kako biste spriječili plijesan. Provjerite jesu li dobro zatvoreni i da nemaju zračnih praznina u kojima se može stvoriti kondenzacija, rekao je Rubin, a piše mindbodygreen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar