Kako spriječiti ulazak smrdljivog martina u vaš dom

Lifestyle 15. lis 202108:36 > 09:01
Izvor: Michele Constantini / PhotoAlto / Profimedia

Smrdljivi martini su prave napasti o kojima već nekoliko godina unazad svi pričamo. Neugodnog su izgleda, mirisa, a i zvuk njihovih krila dok lete u mnogima izazivaju nelagodu.

Smrdljivi martin (Raphigaster nebulosa) je kod nas stigao prije sedam, osam godina iz Jugoistočne Azije. Kako dolazi iz toplijih krajeva, tijekom jeseni traži toplo mjesto da se zavuče i tako prezimi. Nažalost, ta topla mjesta su uglavnom naše kuće i stanovi, te nerijetko i automobili.

Borba protiv smrdljivog martina djeluje već kao borba protiv vjetrenjača – tako mnogi insekticidi, zamke i sprejevi iz kućne radinosti predstavljaju samo trenutno rješenje. Još ako živite okruženi zelenilom, male šanse da se možete riješiti ovih napasti. Iako su bezopasne za ljude, nikome nije ugodan susret sa smrdljivim martinom. Još ako ispuste svoj neugodan miris, pa tako pozovu ostatak članova roja – ova borba postaje teža.

Nekoliko preventivnih mjera koje mogu ublažiti najezdu smrdljivog martina u vaš stan:

Spriječite ulazak u kuću

Stavite na prozore mrežice koje će spriječiti ulazak bube, a imat ćete zraka u stanu. Također, ako živite u kući, nije loša ideja da stavite komarnik i na vrata. To se obično čini tako što instalirate i ugradite još jedna vrata s tom zaštitnom mrežom. Oštećene štokove na vratima ili okna prozora važno je provjeriti tako da se ne mogu nikako  provući.

Eterično ulje metvice

Smrdljivi martini ne vole miris metvice, što znači da je sprej s ovom biljkom super rješenje protiv ovih napasti. Nekoliko kapi eteričnog ulja – slobodno malo više da miris bude intenzivniji – pomiješajte u boci s vodom. Zatim našpricajte prostor oko prozora i vrata, te će intenzivan miris ove biljke rastjerati sve dosadne smrdljivce.

Martine privlače svjetla, tako da je odlična ideja da se sva vanjska svjetla svedu na minimum. Ovo vrijedi posebno za one koji imaju dvorište te je dobro svjetla na trijemu ili ispred ulaza ugasiti, a rolete spustiti tako da ih svjetla unutra ne privlače.

Pregledajte rublje prije unošenja u kuću

Bilo da sušite rublje u dvorištu ili na terasi, očekujte da seljivi martini zavuku u bar jedan rukav od majice. Zato sve stvari prije unošenja dobro pregledajte i otresite.

Maknite svu hranu

Smrdljive martine privlači i hrana u vašoj kući zato je važno sve držati u hermetički zatvorenim posudama. Također, redovno izbacujte smeće jer iako vaša kanta za smeće ima poklopac – martine privlači miris.

Ne gnječite smrdljive martine

Ako se ipak susretnete sa smrdljivim martinom u vašem domu, ne gnječite ga jer ćete teško poslije iskorijeniti taj karakterističan i neugodan miris koji proizvode. Zato ih je najbolje uhvatiti rukavicom i izbaciti van. Također, dobro je rješenje i usisivač. Smrdljive martne usisajte i brzo bacite vrećicu. Ako se vrećica ne baca, nakon usisavanja i pražnjenja – ostavite je provjetriti. Ne zaboravite ove korake jer ako smrdljivi martini ostanu predugo u vrećici, osjetit ćete ih svaki put kada upalite usisivač, piše Nova.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar