Kako staviti kontaktne leće: Koraci kojima ćete se brzo naviknuti na njih

Lifestyle 26. ruj 202207:20
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Nošenje kontaktnih leća osobama s dioptrijom ili drugim poteškoćama vida uvelike olakšava svakodnevicu.

Kontaktne leće su medicinska pomagala koja se koriste za ispravljanje refrakcijskih pogrešaka oka, ali se mogu koristiti i zbog estetske namjene. Osobe s dioptrijskim naočalama vjerojatno su barem jednom razmišljale o tome da počnu koristiti leće no mučilo ih je kako staviti kontaktne leće.

Korištenje, stavljanje i skidanje leća nije komplicirano, potrebno je stjecanje navike i malo strpljivosti. Ako razmišljate o stavljanju kontaktnih leća prvi put, u nastavku ćemo objasniti što su točno leće, koje vrste postoje, te kako staviti kontaktne leće.

Kako odabrati kontaktne leće?

Kako smo ranije naveli, kontaktne leće se obično koriste za ispravljanje kratkovidnosti, dalekovidnosti te astigmatizma. Iako rjeđe, ali koristiti se mogu i za promjenu izgleda oka, boje šarenice i slično. Među glavnim razlozima zašto nositi kontaktne leće je jednostavnost korištenja kod svakodnevnih aktivnosti.

Leće mogu biti različitih dioptrija, zakrivljenja i cilindara. Ako brinete oko toga kako staviti kontaktne leće, trebate odabrati hoćete li koristiti mekane ili tvrđe leće. Leće mogu biti:

– meke kontaktne leće – izrađene su od gelaste plastike koja sadrži vodu (hidrogel) ili silikon hidrogela i idu preko cijele rožnice

– polutvrde ili tvrde plinopropusne leće – izrađene su od krute plastike bez vode, najbolje za korištenje kod visokog astigmatizma te su manje od mekanih

– tvrde kontaktne leće – izrađene su od krute plastike koja ne prenosi kisik u oko, rijetko se danas koriste

Pri razmišljanju o tome kako staviti kontaktne leće, u obzir trebate uzeti i to da nemaju sve leće jednak period zamjene. Neke se mijenjaju svakog dana, a postoje čak i one koje se mogu mijenjati svakih nekoliko mjeseci pa čak i godinu dana.

Ovo su vrste leća po trajanju – jednodnevne, dvotjedne, mjesečne, tromjesečne, godišnje. Jednodnevne leće se najčešće preporučuju jer je smanjen rizik od nakupljanja naslaga, sve ostale se moraju dezinficirati i čistiti otopinama nakon svakog skidanja i prije svakog stavljanja. Godišnje kontaktne leće se gotovo nikada ne preporučuju jer je kod ove vrste povećana opasnost od nakupljanja neželjenih tvari na površini leće.

Kako staviti kontaktne leće?

Pri odabiru leća se savjetujte sa svojim oftalmologom koji će vam preporučiti najprikladniju vrstu leća za vaše potrebe. Kada ste odabrali one koje vam najbolje odgovaraju, trebate naučiti kako staviti kontaktne leće. Nije neobično da vam stavljanje bude teško, odnosno, da vam se čini kako leće nisu prikladne za vaše oko. U tom slučaju isprobajte par puta, a ako i dalje ne odgovaraju, tražite zamjenu. Upravo zato što postoje brojne vrste kontaktnih leća, pronalazak najboljih za vas bi mogao potrajati.

U nastavku donosimo korake kako staviti kontaktne leće

Prije svakog korištenja i rukovanja s lećama obavezno je imati čiste ruke. To znači da ih trebate oprati sapunom, dobro, i obrisati ih papirnatim ručnikom ili drugim koji ne ostavlja mucice i dlačice na rukama. Tek tada možete dirati leće.

Ako ste u prilici, stanite ispred ogledala jer ćete tako puno lakše vidjeti kako staviti kontaktne leće. Također pazite da je ispred vas ravna površina u slučaju da vam padnu iz ruke.

Prije nego leće izvadite iz posudice provjerite ima li kutijica neka oštećenja. Bitno je da je cijela kako bi se tekućina dobro držala i kako ne bi bilo propuštanja bakterija.

Prvi korak kako staviti kontaktne leće je izvaditi iste iz posudice. Za to koristite jagodice prstiju, a po mogućnosti nemojte imati previše duge nokte kako ne bi oštetili leću. Leću iz posudice vadite tako da je dodirnete jagodicom pa stavite na dlan i onda je isperete svježom otopinom.

Najlakše je da prvo vadite desnu leću. Dodirnite je i stavite je na vrh kažiprsta tako da formira slovo U na način da rubovi ne izgledaju izbočeno i rašireno prema van. Leća u pravilnom položaju na prstu ima oblik zdjelice. Kod nekih leća možete vidjeti i lasersku oznaku, a ako je ona dobro okrenuta, odnosno, ako je možete pročitati, znači da je leća pravilno okrenuta.

Idući korak kako staviti kontaktne leće je namjestiti je u oko. Leća se sada nalazi na vašem kažiprstu. Koristite istu ruku i srednji prst prislonite na donji kapak koji ćete lagano povući prema dolje. Prstima druge ruke podignite gornji kapak, kao da gledate je li vam nešto upalo u oko. Gledajte prema ravno ili prema gore pa stavite leću u oko dok još uvijek držite prstima raširen kapak. Polako pogledajte prema dolje i pustite prstima gornji kapak.

Nježno zatvorite oko i lagano trepnite pa dopustite leći da smjesti u ispravan položaj. Nemojte trljati oko prstima. Ako se leća nalazi na pravilnom mjestu i sredini oka, znači da ste je dobro postavili na rožnicu. Pogledajte se u ogledalo kako biste bili sigurni da je leća na sredini oka. Ako leću ne osjetite i jasno vidite, nalazi se na pravom mjestu.

Popravljanje leće koja je već u oku je jednostavno – pogledajte u suprotnom smjeru od onog u kojem se nalazi leća, a onda stavite prst na kapak i pomaknite je na rožnicu.

Za nastavak kako staviti kontaktne leće ponovite postupak za lijevu leću.

Kako skinuti kontaktne leće?

Početak procesa skidanja kontaktnih leća počinje čistim i suhim rukama. Operite ruke sapunom i obrišite ručnikom koji ne ostavlja dlačice. Ponovno se postavite ispred ogledala i iznad ravne površine.

Kažiprst postavite na donji dio leće pa povucite prema vanjskom dijelu oka na bjeloočnicu. Nježno stisnite leću uz palac i kažiprst pa je lagano izvadite iz oka. Ako nosite polutvrde ili tvrde leće bit će potrebno da povučete vanjski kut desnog oka prema van pa trepnite. Leća tada sama iskače iz oka.

Kad izvadite leće obavezno ih trebate očistiti. Stavite je na dlan i kapnite otopinu za čišćenje. Kažiprstom druge ruke lagano trljajte leću otopinom oko pola minute. Tada leću prebacite u kutijicu za čuvanje i prelijte otopinom. Leća bi u otopini trebala stajati barem šest sati kako bi se u potpunosti dezinficirala. Trajanje dezinfekcije će biti navedeno i u uputama proizvođača.

I to je sve. Za korištenje kontaktnih leća trebat će strpljenja, ali kada jednom pohvatate sve korake to ćete činiti bez problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar