Kako vam aluminijska folija i svijeće mogu pomoći u uštedi energije?

Lifestyle 13. lis 202207:22
Shutterstock/Ilustracija

Troškovi energije rastu i rastu, i mnoga kućanstva žele uštedjeti. Portali su puni savjeta na kojim mjestima trebate izolirati vlastita četiri zida kako biste se zaštitili od hladnoće i buke.

Prema grubim procjenama njemačkog Saveza za zaštitu okoliša i očuvanje prirode (BUND), oko petine energije za grijanje može se izgubiti kroz prozore i vrata koji propuštaju hladnoću.

Propuštanja se mogu pronaći uz pomoć svijeće. Plamen svijeće pokazuje gdje neželjeni hladni zrak ulazi: ako svijeća treperi u blizini prozora i vrata, potrebno je brtvljenje.

Vara se onaj tko misli da je to češće u starim nego u novijim kućama. Kuće iz prve polovice stoljeća često troše manje energije od kuća izgrađenih 1950-ih i 1960-ih.

Vlasnici domova trebali bi provjeriti svoje prozore prije zime. Mora se provjeriti zatvaraju li se dobro prozorska okna . Ako se ne zatvraju , treba ih prilagoditi.

Evo par savjeta:

Koristite plamen svijeće da pronađete mjesta propuštanja zraka i zatvorite ih. Nauljite armature uljem za šivaće strojeve. Provjerite brtve i vanjsku boju na prozorima. Popravite mala područja oštećenja ili boju koja je istrošena vremenskim prilikama.

Kao i kod automobila, popravak malih mrlja hrđe također produljuje životni vijek prozora i vrata.

Na što trebate paziti kod malih popravaka?

Ne isplati se biti „sam svoj majstvor“ kod mijenjanja gume na prozorima ili vratima. Stručnjaci upozoravaju da će time poništiti jamstvo proizvođača.

Kod starijih prozora koji se ni nakon namještanja više ne zatvaraju, majstori koriste jeftine brtvene trake koje se lijepe na prozore. U željezarijama koštaju manje od pet eura po metru.

Ako ispod ulaznih vrata postoji praznina, posebne brtvene trake s malim četkicama sprječavaju propuh koji guta energiju.

Gdje staviti aluminijsku foliju?

Aluminijska ili reflektirajuća folija sprječavaju nepotreban izlazak skupe topline kroz zidove.

Kako toplina ne bi izlazila kroz zid, iza svih radijatora na vanjskim zidovima treba pričvrstiti reflektirajuću foliju, naglašava Njemačka akademija za uređenje doma. Uradi sam trgovine i specijalizirane trgovine nude različite materijale za tu svrhu.

Za radijatore se može koristiti i aluminijska folija koja se prvo pričvrsti na tanku ploču ili komad kartona kako bi se lakše umetnulo iza radijatora.

Na kraju se karton ili ploča izreže na način da se ova izolacija može bez problema objesiti na dva zidna nosača radijatora.

Prije početka sezone grijanja potrebno je dobro izolirati toplovode kako bi toplina uopće došla do stana i kako se putem ne bi gubila.

BUND, primjerice, preporučuje vlasnicima kuća da odmah u startu obrate pozornost na dobru izolaciju i toplinsku izolaciju. To ne samo da štedi troškove, već i štiti klimu i okoliš, prenosi Fenix Magazin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar