Kako znati sadrže li dodaci prehrani sastojke niske kvalitete?

Lifestyle 21. lip 202207:54
Izvor: Pexels

S toliko dostupnih dodataka prehrani, može biti teško znati koji od njih imaju kvalitetne sastojke. Agencije za lijekove reguliraju dodatke prehrani prema različitim propisima od onih za hranu i lijekove, a protiv dodatka prehrani mogu se poduzeti mjere samo nakon što se već nađu na tržištu.

“Preporučuje se uvijek razgovarati sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakve vrste dodatka”, kaže specijalist interne medicine Ronan Factora.

VEZANE VIJESTI

“Neregulirani dodaci mogu predstavljati ozbiljan rizik ako se uzimaju s drugim lijekovima, u prekomjernim količinama ili ako se uzimaju za nepotvrđeni medicinski problem.”

Testiranja za sportaše

“Ponekad su rizični ili opasni sastojci čak navedeni na etiketi ili identificirani zbunjujućim imenom”, poručuje USADA (američka antidopinška agencija).

“USADA je uvijek preporučala sportašima da koriste samo dodatke prehrani koji su certificirani programom treće strane koji testira na tvari zabranjene u sportu”, poručuju.

“Ako kupujete uvezene proizvode koji se stavljaju na tržište kao ‘dodaci prehrani’, pripazite”, upozorava američka Agencija za lijekove (FDA). “Prevaranti često ciljano oglašavaju ljudima koji više vole kupovati na netradicionalnim mjestima, posebno onima koji imaju ograničeno znanje engleskog jezika i ograničen pristup zdravstvenim uslugama i informacijama.

Ne riskirajte

Ako dodatak ne preporučuje medicinski stručnjak, budite vrlo oprezni. “Problem dodataka prehrani vjerojatno neće tako skoro nestati”, kaže Robert H. Shmerling, dr. Med. “Ali nadam se da će FDA preuzeti aktivniju ulogu u ovom pitanju i pomoći u zaštiti potrošača od dodataka prehrani koji mogu sadržavati skrivene sastojke”.

Ako ne možete biti sigurni što je u dodatku, možda riskirate svoje zdravlje čak i dok ga pokušavate poboljšati. Pitajte svog liječnika i ljekarnika za mišljenje, piše portal Eatthis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar