Kardiologinja: Ovih 5 vrsta jela gotovo nikad ne jedem, ovo jedite umjesto njih

Lifestyle 24. stu 202208:52
Izvor: Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Pametne zamjene mogu vam pomoći da održite svoje srce zdravim bez izbacivanja grickalica u kojima uživate, poručila je kardiologinja dr. Harmony Reynolds u TikTok videu za Everyday Health.

Reynolds je za Insider rekla da kao liječnica teško daje savjete o prehrani jer nutricionistička istraživanja često ne daju jasne odgovore o tome kako hrana može utjecati na zdravlje.

“Potrebno je provesti puno bolja znanstvena istraživanja o prehrani. Mnoge preporuke koje dajemo temelje se na ograničenim dokazima, što pacijentima ostavlja dojam da se često predomišljamo”, pojasnila je.

Ipak, na temelju dostupnih dokaza izbjegava određene namirnice te si dopušta umjereno uživanje u manje zdravoj hrani.

Maslac ili maslinovo ulje umjesto margarina i kokosovog ulja

Reynolds je rekla da izbjegava margarin i biljno ulje jer su studije pokazale da je njihova konzumacija povezana s višom smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti iako nije jasno zašto, s obzirom da se ne čini da pojačavaju faktore rizika poput kolesterola.

Djelovanje kokosovog ulja također smatra zabrinjavajućim jer se sastoji od zasićenih masti koje su povezane s rizicima za zdravlje srca.

“Naučila sam pitati pacijente o tome jer sam primjetila kod više pacijenata da im je štetni kolesterol rastao jer su uveli hranu koja sadrži kokosovo ulje”, kazala je Reynolds.

Maslac bi mogao biti bolja alternativa ako se koristi umjereno, dodala je, ali ipak ukazuje da istraživanja otkrivaju da je maslinovo ulje najzdraviji izbor.

“Ljudi bi trebali kuhati s maslinovim ulje kad god je to moguće, a ako koriste druge masnoće, da ih koriste što je manje moguće”, kazala je Reynolds.

Kokice umjesto čipsa

Kardiologinja je rekla da ne jede čips niti ga drži kod kuće jer je prelako pojesti cijelu vrećicu. Kao zdraviju alternativu predlaže kokice ili svježe povrće.

Slanina samo u posebnim prilikama

Opsežni dokazi sugeriraju da je prerađeno meso povezano s većim rizikom od ozbiljnih bolesti poput raka i bolesti srca, što je uvjerljiv razlog da ga ograničite u prehrani, poručuje Reynolds.

“Ne znam koja je sigurna količina”, rekla je.

Međutim, dodala je da i sama uživa u takvoj hrani nekoliko puta godišnje.

Tamna čokolada umjesto prerađenih deserata

Reynolds je kazala da su prerađeni deserti posljednja skupina namirnica koje se pokušava kloniti, navodeći kao primjer pakirane kolačiće i krafne jer su bogati šećerom i nezdravim mastima, koji su povezani sa zdravstvenim rizicima poput dijabetesa i bolesti srca.

Voće, jogurt, tamna čokolada i orašasti plodovi mogli bi biti zdraviji slatkiši, savjetuje kardiologinja. Ipak zaključuje kako su umjerenost i samosvijest ključni za uživanje u hrani i istovremeno smanjenje mogućih zdravstvenih rizika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar