Koja je optimalna temperatura za frižider?

Lifestyle 10. ruj 202114:02 > 05. svi 2022 14:141 komentar
frižider
Izvor: Pexels / ilustracija

Da bi hrana duže ostala dobra i svježa, potrebno je da temperatura u frižideru bude ispravno postavljena. Osim toga, ako vam frižider radi na optimalnoj temperaturi, to vam može pomoći i da izbjegnete bolesti koje se prenose zrakom.

Ako hranu držite u frižideru koji je postavljen na optimalnu temperaturu, onda vam hrana može i danima stajati u takvim uvjetima, a da se pri tome ne razviju nikakve bakterije te da bude sigurna za konzumaciju.

VEZANE VIJESTI

Kada se temperatura hrane popne iznad određne temperature (4,5°C), bakterije se počnu eksponencijalno razmnožavati. Da biste očuvali zdravlje i izbjegli trovanje hranom, postavite frižider na optimalnu temperaturu u skaldu s preporučenim smjernicama.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) savjetuje da temperatura u frižideru bude ispod 4,5°C, a u zamrzivaču ispod -17°C.

No, idealna temperatura za rad frižidera je još niža – između 1,7 i 3,3°C. Temperature iznad toga mogu biti previsoke pa sehrana može brzo pokvariti i ako pojedete takvu hranu, možete imati probleme uzrokovane bakterijom E. coli ili salmonelom.

Većina frižidera ne prikazuje točnu temperaturu nego nudi podešavanje temperature na skali od 1 do 5. Bez termometra nije moguće ustanoviti točnu temperaturu u frižideru.

Dakle, da biste postavili optimalnu temperaturu u frižideru ili zamrivaču, koristite termometar, piše Real Simple. Osim toga, da biste održali nisku temperaturu u frižideru možete poduzeti još neke korake.

Ne stavljajate toplu hranu u frižider. Hranu najprije pustite da se ohladi pa je spremite. Nemojte često otvarati vrata frižidera bez ikakve potrebe. SVaki put kad otvorite vrata, ispustite hladni, a pustite unutra topli zrak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar