Koliko često trebate čistiti spužve?

Lifestyle 04. sij 202306:57
Pixabay

Obična spužvica zapravo je moćan električni alat u kuhinji - ona natapa, riba i otklanja prljavštinu, ostavljajući naše posuđe besprijekornim. Ali čak i spužvi treba malo čišćenja jer je ona jedan od najprljavijih predmeta u našim kuhinjama.

Srećom, čišćenje vaše spužvice može biti jednostavno i brzo. Evo tri različita načina kako ga očistiti i kako ga duže održati čistim.

Koliko se često trebaju čistiti spužvice za suđe?

Kao predmet koji čisti sve prljave predmete i površine u vašoj kuhinji, ne čudi da je spužva jedan od najprljavijih predmeta u domu. Kako spužvice ne bi sadržavale klice i bakterije treba ih svakodnevno čistiti (ako ne koristite spužvu svaki dan, svakako je čistite svaki dan kada je koristite). Ovisno o tome koliko često se koriste, spužve treba mijenjati svaka dva do četiri tjedna.

Ali prije nego što počnete strepiti od još jednog kuhinjskog posla, duboko udahnite – uz pomoć nekoliko trikova čišćenje vaše spužve može biti zabavno.

Metoda 1: Izbjeljivač

Kao jedno od najjačih sredstava za čišćenje, čišćenje vaše spužve izbjeljivačem bit će lako, a usput možete očistiti i sudoper.

Korak 1: Isperite spužvicu

Nakon što je posuđe gotovo i sudoper je čist, isperite prljavu spužvu i sudoper kako biste ih riješili svih ostataka hrane ili prljavštine.

Korak 2: Napunite sudoper

Zatim napunite sudoper toplom vodom i izbjeljivačem, ulivši 3/4 šalice izbjeljivača u sudoper. Ta se količina može udvostručiti ili utrostru
čiti ako želite višu razinu vode, čime ćete dezinficirati veći dio sudopera.

Korak 3: Namočite spužvu

Stavite spužvu u otopinu izbjeljivača i vode i ostavite da se namače pet minuta. Nakon što to vrijeme prođe, ispustite vodu iz sudopera, isperite spužvu i pustite je da se osuši na zraku.

Također možete dobiti slične rezultate s bijelim octom – potopite spužvu u posudu s bijelim octom na pet minuta prije nego što je ocijedite i isperete.

Metoda 2: Mikrovalna pećnica

Brzo i jednostavno rješenje za čišćenje spužvice dolazi u jednom od najvišenamjenskih kuhinjskih alata — mikrovalnoj pećnici.

Korak 1: Isperite spužvicu

Prije nego što stavite spužvicu u mikrovalnu, isperite je kako biste bili sigurni da u njoj nema velikih ostataka hrane ili mrlja od prljavštine. Osim toga, još jednom provjerite da na spužvi nema metalnih ili plastičnih materijala, jer oni mogu biti opasni.

Korak 2: Mikrovalna

Zatim namočite spužvicu u malo čiste vode i stavite ju u posudu (suha spužva bi se mogla zapaliti u mikrovalnoj pećnici). Stavite zdjelu u mikrovalnu pećnicu na jednu minutu na najjačoj temperaturi, a zatim ostavite da se zdjela i spužvica ohlade nekoliko minuta prije nego što ih izvadite. Nakon što se ohladi, iscijedite višak vode i uživajte u novoočišćenoj spužvi.

Metoda 3: Perilica posuđa

Ova metoda traje najduže, ali uključuje i najmanje posla, što je čini odličnim izborom za lijena kasnonoćna čišćenja.

Korak 1: Isperite spužvicu

Baš kao kod mikrovalne metode, isperite svoju prljavu spužvu kako biste uklonili sav višak hrane ili prljavštine prije nego što krenete dalje.

Korak 2: Stavite ga u perilicu posuđa

Zatim uzmite svoju spužvicu i stavite je u gornju policu perilice posuđa. Za razliku od metode s mikrovalnom pećnicom, metalne jastučiće za ribanje možete čistiti i ovom metodom. Pustite ih s ostatkom prljavog posuđa na visokoj temperaturi. Kada ciklus završi, imat ćete čisto posuđe i čistu spužvu.

Kako duže održavati svoje spužve čistima

Jedan od najboljih načina za produljenje vijeka trajanja vaše spužve ovisi o načinu na koji je skladištite. Prekomjerna vlaga tijekom dugih vremenskih razdoblja može potaknuti razvoj bakterija i klica zbog čega ćete morati ranije baciti svoju spužvicu.

Dakle, kako bi vaša spužvica ostala suha dok nije u akciji, isperite je i iscijedite nakon svake upotrebe. Osim toga, spremite spužvu negdje gdje ima puno protoka zraka kako bi se mogla brzo osušiti, na primjer u stalku za spužvu ili u rupičastom nosaču.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar