Može li kava utjecati na hormone i menstruaciju? Nutricionistica kaže da može

Lifestyle 24. ruj 202218:51
Izvor: Shutterstock / Ilustracija

Kava je piće bez kojeg mnogi od nas ne mogu ni zamisliti svoj dan. I dok neka istraživanja pokazuju njezine loše strane, druga ističu dobrobiti koje donosi svakodnevno konzumiranje kave. Zato nije ni čudno što se još uvijek vode polemike o tome je li dobra za naše zdravlje ili ne.

Posljednje istraživanje provedeno na ovu temu došlo je do zanimljivog rezultata – kava može utjecati na ženske hormone i samim time na menstrualni ciklus.

Nutricionistica i stručnjakinja za hormone Holly Dunn ističe da kava direktno ne utječe na hormone poput estrogena, ali ima važnu ulogu u odgovoru našeg tijela na stres. Upravo su hormoni stresa važni u oslobađanju glukoze u krvotok i pritom pomažu kod ubrzanja otkucaja srca te cirkulacije krvi. Zato bilo kakva povećana aktivacija hormona stresa ima učinak na spolne hormone.

“Iako još uvijek nije dokazano, stručnjaci sumnjaju da žene koje pretjeruju s unosom kave, odnosno količinama kofeina, imaju neugodnije i naglašenije nuspojave tijekom PMS-a nego žene koje ne konzumiraju kavu u tolikoj mjeri”, tvrdi nutricionistica. Po njezinom mišljenju, potrebno je napraviti još studija kako bi se potvrdilo zašto je to tako, prenosi Index.

Kada je riječ o izostanku menstruacije, neredovitim mjesečnicama i dugim ciklusima, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na to da unos kave utječe na redovitost menstruacije. Međutim, istraživanje provedeno u Europi pokazalo je da su žene koje piju mnogo kave imale čak 11 posto veći rizik od neplodnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar