Na što obratiti pažnju kod kupovine bademovog mlijeka?

Lifestyle 29. tra 202112:59 > 13:38
badem, mlijeko, bademovo mlijeko
Izvor: Shutterstock

Bademovo mlijeko postalo je najpopularnija vrsta biljnog mlijeka. Na njega je samo tijekom prošle godine u svijetu potrošeno skoro 1,5 milijardi dolara. No, koliko je ono zaista zdravo.

Zastupljenost proteina i ugljikohidrata u nezaslađenom bademovom mlijeku je poprilično niska u jednoj šalici, pa je glavni makronutrijent koji dobivate zdrava masnoća. Međutim, ona može varirati o ovisnosti od toga koliko badema sadrži određeno mlijeko.

Drugim riječima, razlike postoje. Pojedini mliječni proizvodi sadrže više badema nego drugi, što je jedan od faktora koji utječe na potencijalne zdravstvene koristi.

Najjednostavnije nezaslađene varijante sadrže samo dva sastojka – vodu i bademe. Sadržaj vitamina i minerala može znatno varirati ako se doda još sastojaka.

Neki proizvođači bademovo mlijeko obogaćuju kalcijem ne bi li bilo bolje od kravljeg. U njemu se također mogu naći vitamini D i vitamin B12, piše Health.

Postavlja se pitanje kvalificiraju li se ovakvi prozivodi i dalje kao bademovo mlijeko?

Mnogi proizvođači dodaju šećer

Količina šećera i aroma kao što su čokolada i vanilija variraju kod različitih proizvođača. Jedna šalica može da sadrži čak 12 grama dodatnog šećera, što predstavlja polovinu preporučene dnevne doze šećera za žene, prema smernicama Američkog udruženja za bolesti srca.

Može sadržavati neželjene sastojke

Nekada se u bademovom mlijeku nađu želatin i suncokretovo ulje. Kupci uglavnom ne razmišljaju o sastojcima i ne čitaju sastav koji se nalazi na ambalaži, a to je vrlo važno.

Vjerojatno ćete morati isprobatati nekoliko vrsta bademovog mlijeka dok ne pronađete ono koje vam najviše odgovara. Treba potražiti proizvođače koji upotrebljavaju jednostavne i prepoznatljive sastojke.

Čak i opcije koje sadrže manji koncentrat badema, mogu imati neke prednosti, poput pomoći u smanjenju korištenja mlijeka životinjskog porijekla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar