Najjednostavniji trik uz koji ćete otkriti jesu li jaja još dobra za jesti

Lifestyle 25. ruj 202108:26
Jaja
Izvor: Photo by Morgane Perraud on Unsplash

Ponekad nam jaja dulje vrijeme mogu stajati u frižideru pa zaboravimo jesu li još uvijek dobra za jesti ili im je istekao rok trajanja, a ponekad kad kupimo jaja u trgovini ne može biti sigurni jesu li baš svježa.

No, postoji jedan jednostavan trik koji otkriva jesu li jaja još uvijek svježa ili ne.

Naime, jaja kojima je istekao rok trajanja plutaju uvodi. To ima veze s načinom na koji vlaga isparava kroz ljusku dok jaja stare – kako se ta vlaga smanjuje, mjehurić zraka unutar ljuske raste.

VEZANA VIJEST

Jedan od načina na koji možete provjeriti jesu li jaja još uvijek dobra za jesti jest da protresete pored uha. Ako ne čujete da se tekućina unutar jajtea također protresla, to je loš znak.

No, još jednostavniji način jest da ubacite jaje u čašu ili zdjelu napunjenu vodom i napravite test plutanja, Naime, ako jaje više nije dobro za jesti, ono će plutati na površini vode, piše Reader’s Digest.

Ako jaje leži vodoravno, ono je tada najsvježije. Ako se uži kraj jajatea blago okrene ili nagne prema gore, jaje je još uvijek upotrebljivo, ali nije baš tako svježe. Ako jaje stoji uspravno, ali je još uvijek na dnu posude, više nije svježe ali je dobro za jesti i bilo bi ga dobro upotrijebiti za pečenje ili tvrdo kuhanje. Ako jaje pluta, bacite ga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar