Namirnice koje će čuda učiniti za vašu probavu

Lifestyle 13. lis 202207:01 0 komentara
Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Stotine je dokaza da dobre crijevne bakterije, odnosno probiotici imaju izuzetno važnuu logu u zdravlju i općem stanju organizma. Štite organizam od bolesti na staničnom nivou i direktno utječu na imunitet.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. dobre bakterije) koji u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje. Donosimo vam namirnice koje sadrže najveće količine probiotika zbog čega biste definitivno trebali razmisliti o njihovom uvođenju u redovnu prehranu.

Jogurt

Budući da se proizvodi od fermentiranog mlijeka pomoću dobrih bakterija, jogurt je jedan od najboljih izvora probiotika. Široko je dostupan u svim trgovinama, a može se napraviti i kod kuće.

Kefir

Dodavanjem kefirnih zrnaca u kravlje ili kozje mlijeko kefir sadrži neke od glavnih dobrih bakterija i plijesni što ga čini moćnim probiotikom.

Tempeh

Ovaj fermentirani proizvod od soje, lako probavljiv i izuzetno bogat biljnim proteinima i vlaknima, pokazao se kao odličan pojačivač koncentracije dobrih bakterija u probavnom sustavu.

Kimchi

Korejski kiseli kupus ili kimchi priprema se prvenstveno od kiselog kupusa uz dodatak dobrih bakterija Lactobacillus.

Kombucha

Kombucha je pjenušavi čaj koji se koristi u ljekovite svrhe. Radi se o slatkom fermentiranom crnom čaju iz Kine koji je poznat po tome da sadrži veliku količinu korisnih bakterija.

Miso

Miso je vrsta paste izrađena od fermentirane soje koja se koristi u japanskoj i azijskoj kuhinji. Miso jača imunosni sustav, a kako ima alkalizirajuće djelovanje, pozitivno utječe na cijeli organizam.

Natto

Nato (Nattō) je tradicionalno japansko jelo napravljeno od fermentirane soje. Ima konzistenciju sličnu sluzi što može biti odbojno, no često se jede zbog zdravstvenih koristi. Obiluje bjelančevinama, željezom i dijetalnim vlaknima.

Kiseli kupus

Kiseli kupus osim što je bogat vitaminom C, obiluje i dobrim bakterijama. Usto je jeftin, a može se pripremiti i kod kuće.

Razni sirevi

Neki sirevi kao što je cheddar, parmezan i gauda, čak su bolji od jogurta kao izvor probiotika.

Zelene masline

Prirodni proces fermentacije obogaćuje masline dobrim bakterijama Lactobacillus, piše BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!