Nova studija pobija prethodnu – čaša vina ipak je zdrava

Lifestyle 13. lis 202108:02 > 08:12
vino, čaša vina, zdravica, crno vino, alkohol, piće, pijenje,
Izvor: Photo by Kelsey Knight on Unsplash

Nema potrebe da se osjećate krivim zbog čaše vina koju ćete povremeno popiti uz ručak ili večeru, rekli su stručnjaci, nakon što su otkrili nedostatke u značajnoj studiji koja je pokazala da je čak i mala količina alkohola štetna.

Rad objavljen u časopisu “The Lancet” 2019. podigao je veliku prašinu kada je objavio da čak i male količine alkohola povećavaju krvni tlak i šanse za moždani udar.

Studija utemeljena na promatranju 500.000 ljudi, koristila je analitičke tehnike zasnovane na genetici kako bi poništila prethodne tvrdnje da bi jedno ili dva pića dnevno mogla imati zaštitnu ulogu.

U najnovijem izvještaju znanstvenika sa Sveučilišta u Londonu i Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, tvrdi se da je Lancetova analiza bila pogrešna.

“Nije lako definirati sigurnu količinu alkohola, ali nije istina ni da je jedna čaša vina štetna”, rekao je stručnjak za epidemiologiju i preventivnu medicinu na UCL-u, sir Nicholas Wald za Times.

Dodao je i: “Imajuću u vidu dosadašnja saznanja povremena čaša vina ili piva bila bi prihvatljiva. Nisam mišljenja da je jedino ispravno ako je unos alkohola nula.”

Studija znanstvenika s Oxforda pratila je pola milijuna ljudi u Kini u razdoblju od 2008. do 2017. godine. Uspoređivali su grupu koja je bila alergična na alkohol i nije ga pila s grupom koja je pila različite količine pića. Analiza je pokazala da dvije trećine sudionika koji su pili imaju veći rizik od visokog krvnog tlaka i moždanog udara.

Nova studija objavljena u „International Journal of Epidemiology“ otkrila je nedostatak u tehnikama analize koje su koristili istraživači sa Sveučilišta Oxford.

Većina značajnih istraživanja o utjecaju alkohola na moždani udar i krvni tlak pokazuju odnos između alkohola i rizika od moždanog udara krivuljom koja ima oblik slova “J”.

Istraživači UCL-a i LSHTM-a uzeli su hipotetičku populaciju za koju su znali da bi točna statistička analiza trebala pokazati ovu krivulju u obliku slova “J”.

Kad su proveli statističku analizu koja je korištena u Lancetovoj studiji, ona nije imala pravilan oblik slova J. Zbog toga istraživači vjeruju da postoji nedostatak u metodologiji prethodnog rada.

Profesor Chris Frost, medicinski statističar na LSHTM i jedan od suautora studije, rekao je da je studija pokazala da je “malo alkohola prihvatljivo, a da su veće količine štetne”.

On je također istaknuo da ova studija ne bi trebala poticati ljude da konzumiraju alkohol, već da bi trebala ukazati na nedostatke u analizi Lancetove studije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar