Ocat je odličan za čišćenje, ali ne smijete ga koristiti za ovih 6 stvari

Lifestyle 03. lis 202210:29
Izvor: GARO/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ocat za čišćenje prirodni je sastojak koji se može koristiti za čišćenje mnogih predmeta i površina u kući. Iako postoje mnoge vrste octa koje se koriste za kuhanje i preljeve za salatu ocat za čišćenje je potpuno drugačiji proizvod koji je napravljen posebno za čišćenje kućanstva i nikada ga ne biste trebali konzumirati.

Sve vrste octa sadrže kiselinu koja daje sjaj hrani ili pomaže u konzerviranju hrane. Za čišćenje se često koristi destilirani bijeli ocat jer je bezbojan i sadrži oko 5 posto octene kiseline.

VEZANA VIJEST

Ocat za čišćenje i destilirani bijeli ocat dobivaju se na isti način — fermentacijom alkohola destiliranih iz kukuruza ili žitarica. Ocat za čišćenje sadrži oko 6 posto kiseline, što ga zapravo čini 20 posto jačim od destiliranog bijelog octa.

Ocat za čišćenje možete pronaći na odjelu proizvoda za čišćenje u trgovinama. Ako koristite nerazrijeđeni ocat za čišćenje, nosite rukavice kako biste zaštitili ruke od iritacije. Pazite da ne pomiješate ocat za čišćenje s industrijskim koji je znatno snažniji, ispušta jake pare i može trajno oštetiti površine podova i kuhinjskih pultova.

Ocat za čišćenje odlično je sredstvo koje će osvježiti i vratiti sjaj vašim podovima, a izuzetno je učinkovit u čišćenju mikrovalne pećnice i drugih kuhanskih aparata. Također, može pomoći u odčepljivanju cijevi.

Što ne smijete čistiti octom?

Ipak, treba naglasiti da ocat ne biste trebali koristiti za čišćenje nekih predmeta jer kisela svojstva mogu oštetiti neke površine. Ovih šest predmeta nemojte čistiti octom.

Elektronika: Iako ocat dobro čisti prozore, oštetit će premaz protiv odsjaja na zaslonima televizora, mobilnih telefona i računalnih monitora.

VEZANA VIJEST

Ploče i podovi od prirodnog kamena: Ocat ne biste trebali koristiti za čišćenje površina od granita, mramora ili vapnenca. Razina kiseline, posebno u octu za čišćenje, je prejaka za ove materijale može uzrokovati nagrizanje ili oštećenje.

Lijevano željezo: Ocat uzrokuje pojavu rupa i hrđanje na površinama od lijevanog željeza tako što uklanja ulja koja štite željezo.

Kuhinjski noževi i uređaji od nehrđajućeg čelika: Ocat za čišćenje pune snage može uzrokovati udubljenja na oštricama noževa od nehrđajućeg čelika i završnoj obradi predmeta, osobito ako pustite da ocat odstoji na predmetu.

Voštane i neobrađene drvene površine: Razrijeđeni ocat je dobar za čišćenje podova i ormarića obloženih poliuretanom, ali ocat za čišćenje pune snage uzrokovat će promjenu boje na drvu s voskom ili neobrađenom drvu.

Gumene brtve i crijeva: Nerazrijeđeni ocat za čišćenje je prejak za upotrebu na gumenim brtvama i crijevima u nekim malim kućanskim aparatima, kao što su perilica posuđa i rublja. Ocat može uzrokovati raspadanje nekih vrsta gume. Prije upotrebe octa za čišćenje najprije pažljivo pročitajte priručnik za uređaj, savjetuje RealSimple.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar