Očistite kuhinjsku spužvu od bakterija uz pomoć ovih metoda

Lifestyle 06. lip 202215:58
Izvor: Unsplash/ilustracija

Ako spužvu mijenjate svaka dva tjedna, spriječit ćete širenje i rast bakterija. Također biste ih trebali zamijeniti ako imaju neugodan miris ili ako se počnu raspadati.

“Ako su prljave, spužve mogu raširiti klice na sve što dodirnu, od posuđa i pribora do kuhinjskih površina i uređaja”, ispričala je Janilyn Hutchings, američka certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane.

Metode čišćenja spužvi

ARS laboratorij Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) za prehrambenu tehnologiju i sigurnost je utvrdio dvije metode koje djeluju na dezinfekciju kuhinjske spužve i nakon kojih ponovno možete koristiti spužvu.

VEZANE VIJESTI

Perilica posuđa

Svaku večer u perilicu posuđa ubacite i kuhinjsku spužvu na gornju policu, kaže Jennifer Quinlan, doktorica znanosti, profesorica na Odjelu za prehrambene znanosti Sveučilišta Drexel. Toplina istovremeno dezinficira spužvu i vaše posuđe.

Mikrovalna

“Pazite da je spužva vlažna, stavite je u mikrovalnu i držite je unutra jednu minutu. Vidjet ćete kako se iz nje ispušta para”, rekla je Quinlan. Ove dvije metode su 99 posto učinkovite u uništavanju bakterija prisutnih u spužvama.

Kada baciti spužvu?

U nekom trenutku trebali biste bacati spužvu. Dva tjedna je prilično dobar vijek trajanja tipične kuhinjske spužve, kaže Hutchings.

“Ako je mijenjate svaka dva tjedna, spriječit ćete širenje i rast bakterija. Također biste ih trebali zamijeniti ako imaju neugodan miris kojeg se ne možete riješiti ili ako se počnu raspadati”, rekla je Hutchings.

Ipak, istraživanje iz 2017. godine tvrdi da čišćenje kuhinjskih spužvi ne ubija dobro bakterije. Možda je bolje da spužve mijenjate svaki tjedan nego da ih pokušavate očistiti, prenosi 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar