Oralne ulceracije: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj neugodan problem?

Lifestyle 27. ruj 202215:47
Izvor: Pexels / Ilustracija

Rane, ogrebotine i krvarenja u ustima nekim su pacijentima česta pojava. Oralne ulceracije obično su bolne na dodir i mogu negativno utjecati na svakodnevicu jer pacijentima otežavaju normalno hranjenje. Nemogućnost normalnog hranjenja otežava unos potrebnih hranjivih tvari i vitamina pa tako usporava liječenje.

Oralne ulceracije mogu nastati uslijed raznih bolesti, a riječ o pukotinama kože odnosno epitela koji oblaže meko tkivo usne šupljine. Za liječenje se koriste različiti lijekovi, no tretman prvenstveno ovisi o uzroku oralne ulceracije.

Što su oralne ulceracije?

Oralne ulceracije sluznice, afte ili oštećenja mesa usne šupljine mogu biti različitih oblika, veličina i izazivati različitu razinu boli kod pacijenta. Pojavu ulceracija uzrokuju bolesti kojima je oštećenje oralne sluznice jedan od simptoma. Najčešće bolesti koje uzrokuju oralne ulceracije u općoj populaciji su aftozne ulceracije ili rekurentni aftozni stomatit.

Mnogima su ove bolesti poznate kao afte, neugodne rane u ustima, a koje su vrsta oralne ulceracije. Ovakve ranice i oštećenja javljaju se rekurentno, odnosno, često ponovno izbijaju nakon liječenja. Afte su ujedno i najčešća bolest oralne sluznice koje se prema mehanizmu nastanka tretiraju kao autoimuna bolest, ali ne u klasičnom obliku. Razlog tomu je što se spontano pojavljuju i nestaju.

Do oralne ulceracije dolazi zbog autoimune reakcije i uništenja epitelnih stanica. Tu reakciju čine autoreaktivne stanice CD8 limfociti koji su usmjereni na stanice epitela u našoj usnoj šupljini. Pojavljuju se kod oko 20 posto cjelokupne populacije i to češće kod djece, žena, osoba koje su izložene dugotrajnom stresu te kod osoba višeg ekonomskog statusa. Iako možda zvuči nelogično, vrlo se rijetko pojavljuju kod pušača.

Kako prepoznati afte?

Afte se pojavljuju na sluznici donje usne, dnu usne šupljine te na donjoj strani jezika. Mogu se pojaviti na svim dijelovima usne šupljine iako je rjeđe da se pojavljuju na obrazima ili mekom nepcu. Ove oralne ulceracije su okruglog ili ovalnog oblika, plitke su i obično prekrivene žutim ili sivim naslagama. Jasno su ograničene, uzdignute i vidljivo upaljene.

Neki bolesnici prije pojave afti mogu osjetiti peckanje ili svrbež na mjestu na kojem će oralna ulceracija izbiti.

Slično ovim oralnim ulceracijama su afte koje se pojavljuju na zubnom mesu ili na tvrdom nepcu. Njih se ne ubraja među autoimune poremećaje jer najčešće nastaju zbog ozljede epitela (kože). U ovom slučaju su afte obično udubljene više nego uzdignute, imaju crveni rub i žuto dno. Bolne su i mogu izazvati oteklinu regionalnih limfnih čvorova. Također se prije izbijanja pojavljuju simptomi poput svrbeža, peckanja i upalne reakcije. Ove afte spontano zacjeljuju.

Oralne ulceracije ili afte mogu biti u nekoliko veličina:

1. Male afte:

Najčešće, plitke s crvenim rubom, obično na rubu jezika i obraznoj sluznici, bolne i spontano zarastaju bez ožiljaka.

2. Velike afte:

Rijetko se pojavljuju, obično smještene na ustima, bočnim dijelovima jezika te uvuli, manje ih je nego malih oralnih ulceracija te prodiru dublje u tkivo zbog čega nisu bolne. Duže zarastaju, oko mjesec dana i nakon njih ostaju ožiljci.

3. Herpetiformne afte:

Slične oštećenju od herpesa, brojna sitna oštećenja koja se međusobno stapaju, izrazito bole te izazivaju i druge simptome poput pojačanog izlučivanja sline te otežanog govora i gutanja. Traju oko dva tjedna.

Oralne ulceracije ili afte nužno je razlikovati od oralnog herpesa jer se ne liječe na isti način. Štoviše, kortikosteroidi koji se daju kod afti se kod herpesa ne smiju primjenjivati. Razlikuju se po tome što su drugačijeg izgleda, bolnosti i trajanja. Herpes se može pojaviti na koži, a rijetko u ustima, dok se afte nikada neće pojaviti na koži. Bubuljice oko i na usnama u slučaju herpesa će se pojaviti uslijed slabog imuniteta, pojačanog stresa i bolesti, a afte nisu vezane uz te situacije.

Uzrok oralnih ulceracija ili afti

Kao i kod drugih autoimunih bolesti, nije potpuno jasan uzrok oralnih ulceracija. Znanstveno i medicinski su dokazani poneki činitelji i mogući uzroci, no nema potpunog objašnjenja zašto se pojavljuju afte i druge vrste oralnih ulceracija. Mnoge su nepoznanice ove bolesti i dalje nerazjašnjene, kao i tijek nastanka afti.

Oralne ulceracije mogu biti i jedan od simptoma drugih bolesti koje se mogu pojaviti i u djetinjstvu. Čimbenici koji su povezani s nastankom oralnih ulceracija su:

– trauma usne šupljine

stres – fizički i emocionalni

– hrana – čokolada, kava, jaja, bademi, jagode, rajčica

– nasljeđe – ako oba roditelja imaju oralne ulceracije vjerojatnost da će ih imati i djeca su 90%

– manjak hranjivih tvari, vitamina i minerala

– gastrointestinalne bolesti – Chronova bolest, ulcerozni kolitis, Bechetova bolest

– menstrualni ciklus i menopauza

– infekcije usne šupljine koje uzrokuju pojavu erozija i ulceracija na oralnoj sluznici

– ulceronekrotični gingivostomatitis – najčešće kod osoba zaraženih HIV-om ili osoba koje boluju od leukemije

Dijagnoza i liječenje afti

S obzirom na to da nije potpuno jasan uzrok nastanka oralnih ulceracija, potrebno je obratiti pozornost na uzrok te ostale simptome koji se pojavljuju kod bolesnika. Ako je riječ o određenoj bolesti poput Chronove bolesti, jasno je da je liječenje usmjereno na rješavanje te bolesti.

Prvi korak je isključiti uzročne čimbenike, a nakon toga provjeriti krvnu sliku, željezo te vitamine B skupine. Kod manjka željeza ili folne kiseline je potrebno isto nadomjestiti u

organizmu. Kod nekih se bolesnika može preporučiti testiranje na Helicobacter pylori za koju se također daje specifična terapija.

Za dobru dijagnozu je potrebno napraviti konkretnu kliničku sliku uz sve podatke o pacijentu. Obično nije potrebna biopsija.

Oralne ulceracije i afte su ponavljajuća bolest te će i nakon zacjeljivanja obično ponovno nastati kod bolesnika. U ponovnom javljanju mogu biti drugačije nego put ranije. Cilj liječenja je smanjivanje oteklina, boli i sprječavanje nastanka ožiljka. Uz to je nužno jačanje imuniteta. Međutim, ne postoji lijek koji će vas zauvijek riješiti afti.

Lijekovi koji se mogu primjenjivati su obično lokalni kortikosteroidi, antiseptičke otopine za ispiranje, čajevi za ispiranje usta, lokalni anestetik kod bolnih afti te izbjegavanje namirnica koje mogu izazvati pojačanu bol i upalu. Kod pojave oralnih ulceracija preporučuju se i dodaci prehrani za jačanje imuniteta, posebice po pitanu vitamina B kompleksa.

Pomoć mogu predstavljati i promjena životnih navika u vidu smanjenja stresa, više boravka na svježem zraku, kvalitetnijeg sna, rješavanje šećera i alkohola, vruće hrane i gaziranih napitaka. Općenito se promjena prehrane na zdravije varijante pokazala učinkovitom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar