Ove stvari svakodnevno koristimo, a prljavije su od WC-a

Lifestyle 17. ožu 202111:48
mobitel, iphone, pričanje na telefonu, telefon, razgovor
Izvor: Unsplash / ilustracija

Čišćenje i dezinficiranje kućanstva postalo je posebno važno u vrijeme pandemije covida-19 kako bi se zaštitili od virusa. No, osim što redovito treba čistiti kuhinju, podove i druge dijelove doma, ne biste trebali zanemariti ni elektroničku opremu.

Naime, mobiteli su jedna od najprljavijih stvari koje svakodnevno koristimo i trebali biste ih redovito čistiti. I druga elektronička oprema sadrži velike količine bakterija, pokazala je nedavna studija koja je istraživala koliko su stvari koje svakodnevno koristimo prljave u usporedbi s WC-om.

VEZANE VIJESTI

Istraživači su prikupili uzorke kako bi dobili očitovanje relativne svjetlosne jedinice (RLU), a riječ je o metodi koju koriste bolnice i proizvođači hrane. Mjerenje se temelji na ATP molekuli (Adenozin trifosfat), a prisutnost ove molekule može ukazivati na postojanje plijesni i bakterija. Što je veće očitanje RLU-a, to je veća količina ATP-a i veća kontaminacija. Ako je RLU-veći od 50, to pokazuje da je predmet prljav.

Istraživači su pri tome provjeravali i koliko su prljavi daljinski upravljač, tableti, slušalice, mobitel i laptop. Rezultati su pokazali da je daljinski upravljač za TV gotovo devet puta prljaviji od WC-a. Mobilni telefon je gotovo pet puta prljaviji od WC-a. I ostala elektronička oprema imala je visoke razine RLU- što znači da su ti predmeti također izrazito prljavi.

Razine RLU-a za daljinski upravljač iznosila je 7349, za tablet 6993, a za slušalice 6339. Ovi rezultati pokazuju koliko su zapravo ovi predmeti kontaminirani, što je zabrinjavajuće jer je riječ o predmetima koje svakodnevno koristimo.

Savjeti za čišćenje

Redovito čišćenje važno je kako biste se zaštitili od virusa i bakterija. Da biste očistili mobitel, uklonite masku i obrišite uređaj dezinfekcijskom maramicom. Nakon toga uređaj prebrišite krpom od mikrovlakana. Daljinski upravljač možete očistiti na isti način, samo prethodno izvadite baterije.

Ove predmete ne morate čistiti svaki dan, ali trebali biste ih održavati i redovito čistiti i dezinficirati kako bi uklonili bakterije i druge klice koje se nakupljaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar