Ove vrste hrane nikad ne biste trebali podgrijavati, to može biti otrovno

Lifestyle 13. tra 202115:45 > 18:363 komentara
mikrovalna pećnica
Izvor: Pexels / Ilustracija

Kada se hrana podgrijava u mikrovalnoj pećnici, neke namirnice gube svoju hranjivu vrijednost. No, neka hrana može biti otrovna ako se podgrijava u mikrovalnoj pećnici. Ove namirnice ne biste nikada trebali podgrijavati.

Krumpir

Krumpir gubi hranjivu vrijednost ako se podgrije. Čak ako ih ostavite da se odmaraju na sobnoj temperaturi, krumpiri mogu postati toksični i uzrokovati mučninu ili bolest, pa čak i trovanje hranom.

Riža

Način na koji skladištite rižu može izazvati problem. Sirova riža sadrži spore koje se pretvaraju u bakterije koje mogu preživjeti čak i nakon što se riža skuha. Kad kuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi, spore se mogu razmnožiti i proizvesti toksine koji mogu uzrokovati proljev i povraćanje.

VEZANE VIJESTI

Jaja

Podgrijavanje jaja na visokoj temperaturi može ih učiniti toksičnim što može uzrokovati probavne probleme.

Piletina

Piletina je izuzetno bogata proteinima, na koje podgrijavanje negativno utječe. To može uzrokovati probavne smetnje. Ako želite podgrijati piletinu, to trebate raditi na niskoj temperaturu. Bolja opcija je hladnu piletinu staviti u salatu ili sendvič.

Špinat

Kao i ostalo zeleno lisnato povrće, špinat je bogat nitratima i željezom. Kad se ponovno zagriju, ti se nitrati mogu pretvoriti u nitrite i druge poznate kancerogene tvari koje mogu uzrokovati rak u živom tkivu.

Ulja

Ulje grožđa, orahovo ulje, ulje avokada, lješnjakovo ulje i laneno ulje ne biste trebali podgrijavati. Dakle, ove vrste ulja ne biste trebali koristiti za kuhanje, prženje i pečenje. Umjesto toga, njima možete posipati gotovo jelo na kraju kuhanja kako biste poboljšali okus.

VEZANE VIJESTI

Repa

Repa također sadrži nitrate koji, ako se podgriju, mogu postati toksični.

Gljive

Gljive su bogate proteinima. Trebali bi ih konzumirati isti dan kad su kuhani. Podgrijavanjem se mijenja njihova struktura, što može biti štetno za tijelo. Ako jedete podgrijane gljive, možete imati probavne i srčane probleme.

Cikla

Cikla je poput špinata. Sadrži veliku količinu nitrata koji mogu uzrokovati probleme ako se podgriju.

Celer

Celer ima visok udio nitrata, stoga može postati toksičan ako ga podgrijete. Nitrat se nakon zagrijavanja pretvara u nitrite. Kada previše nitrita uđe u tijelo, to povećava rizik od methemoglobinemije, piše Times of India. To je stanje u kojem nitriti u vašoj krvi stupaju u interakciju s hemoglobinom i željezom, čineći ih nesposobnima za prijenos kisika u vaše žive stanice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar