Ove zdravstvene probleme žene nerado priznaju poslodavcu

Lifestyle 26. svi 202209:15
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Žene će radije patiti u tišini na poslu nego priznati da se bore s nekim zdravstvenim stanjima, pokazalo je novo istraživanje.

Otprilike šezdeset posto žena priznalo je da im ne bi bilo ugodno razgovarati s poslodavcem o temama kao što su menstrualni grčevi, brisevi, pregledi dojki ili menopauza. Anketa je provedena među 2000 odraslih žena.

Otprilike 36 posto žena reklo je da bi se osjećale posramljeno, a 22 posto da bi prešutjele sve jer ne bi htjele ispasti lijene pred kolegama.

Ne radi se samo o nelagodi na radnom mjestu kad su takve i slične teme u pitanju jer je dio žena priznao i da odbijaju razgovarati o problemima nakon trudnoće s vlastitom obitelji i prijateljima, prenosi Index.

Dr. Catherine Rutland rekla je: “Nitko ne bi trebao patiti u tišini, a naše istraživanje pokazuje da previše žena u Ujedinjenom Kraljevstvu radi upravo to. Bilo to na poslu ili u privatnom životu, žene se osjećaju nelagodno ili posramljeno u razgovorima o savršeno normalnim zdravstvenim problemima. Vrijeme je da srušimo te barijere i protjeramo tabue.”

Studija je također pokazala da 47 posto zaposlenih ispitanica ne misli da njihovi poslodavci razumiju zdravstvene probleme koji posebno utječu na njihov spol.

Dok je 43 posto njih zabrinuto da će ih se smatrati slabima, 47 posto ne misli da će njihov problem biti prepoznat kao zdravstveni problem.

Unatoč tome što 54 posto žena nema problema s razgovorom o općim zdravstvenim stanjima, poput gripe, bolova u leđima i sličnih problema, 43 posto ih je prešutjelo da imaju probleme koji su karakteristični isključivo za žene.

Među problemima koji se najčešće drže u tajnosti žene su istaknule menstrualne grčeve (33 posto) i probleme uslijed menopauze (18 posto). 13 posto žena patilo je od posljedica pobačaja, a nisu ništa o tome rekle poslodavcu.

Dr. Catherine Rutland dodala je: “Pružamo pristup zdravstvenoj skrbi već 150 godina, a nakon ovog uvida shvaćamo da je potrebno učiniti više. Zato potičemo milijun ugodnih razgovora o zdravlju žena 2022. godine”, piše The New York Post.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar