Ovo su četiri najčešća simptoma raka vrata maternice

Lifestyle 05. velj 202309:03
Alamy / Profimedia

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Rak vrata maternice javlja se u nešto mlađoj dobi, u 2020. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina - iza raka dojke i raka štitnjače.

Rak vrata maternice može se spriječiti edukacijom i cijepljenjem mladih prije stupanja u spolne odnose, te redovitim ginekološkim pregledima kako bi se promjene na maternici otkrile prije nego što dođe do razvoja raka. U Hrvatskoj se koristi devetovalentno cjepivo, koje pruža gotovo 100-postotnu zaštitu.

Četiri najčešća simptoma raka grlića maternice kojih bi svaka žena trebala biti svjesna, prema studiji Cancer Research UK.

Prvi je neobično vaginalno krvarenje, koje se odnosi na bilo kakvo krvarenje osim menstrualnog. “Svako krvarenje između menstruacija, tijekom ili nakon spolnog odnosa ili nakon menopauze trebate prijaviti svom liječniku”, upozoravaju.

Drugi mogući pokazatelji raka grlića maternice su bol ili nelagoda tijekom spolnog odnosa. Liječniku se treba obratiti i u slučaju pojave vaginalnog iscjetka koji ima neugodan miris ili ako osjetite bol u području između kostiju kuka, odnosno u zdjelici.

Prema podacima o smrtnosti, u 2021. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrle su 122 žene.

Prema procjenama Europske komisije za 2020. godinu, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu od 27 zemalja Europske unije po dobno-standardiziranim stopama (ASR) incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar