Pet najzdravijih vrsta kruha

Lifestyle 03. svi 202216:17
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Sve je više vrsta kruha u dućanima i pekarama na izbor, no kako odabrati najbolji, odnosno najzdraviji?

S obzirom na to da je kruh namirnica koju jedemo svaki dan, posve je razumljivo da razmišljamo o tome koja je verzija najzdravija. Neki su bogati vlaknima, neki vitaminima i mineralima, a neki su pečeni od rafiniranih žitarica i stoga nisu pretjeralno hranjivi.

Donosimo vam pet vrsta kruha koji spadaju među najzdravije:

1. Kruh od proklijalih zrna žita

Ova vrsta kruha priprema se od cijelih zrna koja su pod utjecajem vlage i topline počela klijati. Istraživanja pokazuju klijanje povećava koncentraciju antioksidansa, a s druge strae snižava šećer u krvi pa je ovo dobar izbor za dijabetičare. Osim toga, kruh od proklijalog zrnja bogatiji je vlaknima i bjelančevinama.

Prednost ove vrste kruha, čija priprema traje dugo, ali je jednostavna, jest količina hranjivih tvari, vitamina i minerala te manji utjecaj na šećer u krvi.

2. Kruh od kiselog tijesta (sourdough)

Kruh od kiselog tijesta priprema se kroz prirodno uvjetovan fermentacijski proces koji među ostalim smanjuje fitinsku kiselinu. Ova se vrsta kruha lakše probavlja i sadrži puno zdravih bakterija, te smanjuje šećer u krvi.

Kiselo se tijesto može pripremati od punozrnatog brašna ili bijelog pšeničnog pri čemu je punozrnato brašno bogatije vlaknima, željezom i drugim hranjivim tvarima.

3. Kruh od 100% punozrnate pšenice

Cijelo netaknuto zrno bogato je vlaknima, bjelanćevinama, zdravim masnoćama, mineralima i škrobom. Zato su puna zrna, uključujući i pšenična, zdravija od bilo kakvih rafiniranih i prerađenih verzija.

Zbog svega toga puna se zrna veže uz brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od dijabetesa, srčanih bolesti i nekih tipova tumora.

4. Zobeni kruh

Zobeni kruh se zapravo radi od kombinacije zobi, punozrnatog brašna, kvasca, vode i soli. Budući da je zob jako hranjiva i vezana uz mnoge zdravstvene prednosti, ovo se svakako može smatrati zdravom vrstom kruha.

Točnije, zob je bogata vlaknima, hranjivim tvarima poput magnezija, vitamina B1, željeza i cinka. Vlakna u zobi pomažu u spuštanju kolesterola u krvi, regulira šećer i smanjuje krvni tlak.

5. Kruh s lanenim sjemenkama

Ovo se smatra jednim od najzdravijih vrsta kruha koji se može pronaći na tržištu. Lan je sjajan izvor alfa-linoleinske kiseline i omega-3 masnih kiselina. Također, lan djeluje kao antioksidans i poboljšava zdravlje probavnog sustava, piše Healthline.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar