Pet razloga zašto ne biste trebali bacati paketiće silikonskog gela

Lifestyle 26. lis 202221:32
Izvor: Pixabay

Ako ste nedavno kupili cipele, vjerojatno ste u kutiji pronašli barem jedan maleni paketić silikagela. Nakon što ste se nakratko zapitali zašto vaš novi ruksak sadrži mali jastučić s oznakom upozorenja, vjerojatno ste ga bacili u smeće s ostatkom pakiranja.

Ipak, ti ​​su paketi silikagela korisni koliko i sveprisutni i možete im dati drugi, treći ili četvrti život umjesto da ih šaljete izravno na odlagalište otpada. Ali zašto su te malene vrećice sastavni dio svakog novog proizvoda? I možete li ih ponovno upotrijebiti?

Prvo, evo malo pozadine o kuglicama napravljenima na bazi silikon dioksida. Zrnca silikagela su sredstvo za sušenje, kategorija materijala koja se koristi za održavanje proizvoda suhima privlačenjem vode na njihovu površinu (što znači da apsorbiraju vlagu). Njihova moć upijanja vlage sprječava da se proizvodi oštete vodom prilikom transporta ili na policama trgovina, piše Popular Science.

Ovaj porozni mineral dolazi iz zemlje. Silicij se vadi kroz “izravni” proces rudarenja korištenjem otvorenih jama ili jaružanja, prema Robertu Goodinu, stručnjaku za mineralnu robu iz Nacionalnog informacijskog centra za minerale Američkog geološkog instituta.

VEZANA VIJEST

“Ovi mali paketi silikagela, nalaze se u svemu, ali njegova upotreba u isušivanju je zapravo vrlo mali postotak onoga za što se ovaj industrijski pijesak koristi”, objasnio je Goodin. “To je manje od 1 posto konačne i njegove krajnje upotrebe.” On procjenjuje da više od 60 posto silicijevog pijeska — slično običnom pijesku, ali s mnogo više silicija — odlazi u industriju nafte i plina. Proizvodnja stakla troši još otprilike 10 posto.

Za većinu ovih paketa, jednokratna upotreba je njihov najvjerojatniji ishod.

Po svojoj funkciji, paketići silikagela su sredstvo za sušenje. Dakle, ako se ovi paketi bace u vodene tokove ili čak na kopno, mogu isušiti okolinu u kojoj god završili, što može biti problematično.

Dodatno, silicijev dioksid djeluje kao insekticid za unutarnju i vanjsku upotrebu u praškastom obliku. Koristi se na “skladištenom žitu, stočnoj hrani i ukrasnom bilju; u prostorima za rukovanje hranom; ali i za kućne ljubimce i njihove prostore za stanovanje/spavanje”, navodi se u informativnom listu američke Agencije za zaštitu okoliša.

“To znači da se primjenjuje u okolišu,” dodaje Baechler, “i pretpostavljam da ako se silicijev dioksid koristi na ovaj način i ispušta u okoliš, posebno u velikim količinama, to bi moglo imati utjecaja u smislu zadržavanja vode u ekosustavima, a može imati utjecaj i na životinjski i biljni život”.

Unatoč njihovim zlokobnim upozorenjima, paketići silikagela općenito se smatraju netoksičnima.

Ipak, provođenje puno vremena u blizini silicija može dovesti do zdravstvenih problema. Prema Goodinu, industrijski radnici izloženi silicijskoj prašini mogu razviti respiratorne bolesti ako je udišu.

“Općenito se čini da su paketi silikagela relativno sigurni za upotrebu kada ne sadrže kobalt klorid”, rekao je Baechler. Unatoč tome, trebali biste izbjegavati ponovnu upotrebu ovih paketića u blizini hrane.

Evo na koje korisne načine ga može iskoristiti:

1. Čuvajte papirnate dokumente na sigurnom

Putovnice, domovnice i dokumente o osiguranju lakše je koristiti kada nisu mokri. Iako mogu preživjeti rundu u perilici rublja ili sušilici, najbolje je držati ih na suhom mjestu u ladici. Paketi od silikagela mogu biti pravi trik za vašu kutiju ili ladicu u kojoj držite važne papire.

Zamislite bakin album s fotografijama s vjenčanja ili ručno izrađene blagdanske dekoracije vaše djece – također su često ugroženi potencijalnom vlagom. Ubacite paketiće silicijevog dioksida u kutiju ladicu s tim važnim uspomenama i dišite malo lakše.

2. Zaštitite ili oživite elektroničke uređaje

Trebat će vam dosta da biste bili učinkoviti, ali ako pakete silikagela držite zapakirane zajedno s kamerama, filmovima, videovrpcama, prijenosnim računalima i drugim elektroničkim uređajima te priborom osjetljivim na vodu, možete ih sačuvati sigurnima do sljedeće upotrebe. Ispustili ste telefon ili tablet u kadu? Pokušajte upotrijebiti mnoštvo paketa silikagela za prikupljanje vode iz uređaja kako biste ga vratili u život.

3. Smanjite zabrinutost zbog hrđe

Metalni alati, britvice ili materijali mogu zahrđati ako su izloženi vlazi. Dodajte pakete silikagela u svoju kutiju s alatima kako biste smanjili nastanak hrđe. Paketiće također možete koristiti za ublažavanje mrlja ili korozije metalnog nakita, pa ih slobodno stavite u svoju kutiju za nakit.

4. Osušite svoju mokru putnu opremu

Najglupiji dio plivanja je smišljanje kako kući donijeti mokar kupaći kostima, ali pohranjivanje mokre odjeće s paketima silikagela može pomoći u odvođenju te vlage i olakšati transport. To vrijedi i za drugu putnu opremu; šatore, vreće za spavanje i prtljagu.

5. Sačuvajte jedinstvene i skupe materijale

Koža i sportska oprema mogu biti u redu ako malo malo pokisnu, ali prevelika izloženost vlazi može ih uništiti, ostaviti mrlje ili plijesan na tim zahtjevni tkaninama. Sve kutije sa sezonskom odjećom koju koristite samo jednom godišnje mogle bi se nastradati od vlage mnogo prije nego što ih ponovno počnete koristiti i shvatite tu bolnu istinu. Paketići silikagela stavljeni u džepove i između slojeva tkanine mogu apsorbirati vodu prije nego što se bilo što uništi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar