Proklijali luk i češnjak: Jesu li štetni za zdravlje ili sigurni za jelo?

Lifestyle 20. velj 202108:441 komentar
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Proklijali krumpir ukazuje na povišenu količinu štetnog alkaloidnog spoja solanina, ali s češnjakom i lukom je priča drukčija...

Češnjak se smatra prirodnim antibiotikom te čuvarom imuniteta, a osim toga i ima i čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam. No što s njime učiniti ako proklija? Trebamo li ga baciti ili upotrijebiti? Dok proklijali krumpir ukazuje na veću količinu solanina, štetnog alkaloidnog spoja koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru, češnjak se ipak razlikuje.

Toksične klice krumpira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba odrezati, no s češnjakom nema straha. Jedna od studija sugerira da je proklijali češnjak zdraviji od običnog jer sadrži više antioksidansa. Češnjak klija zbog starosti, ali i baš kao i luk, zbog nepravilnog čuvanja i velike količine vlage.

Glavice luka i češnjaka koje kupujemo u trgovini nerijetko provedu dosta vremena u skladištu ili na policama prije nego ga odnesemo kući. Dobra vijest je da su izdanci sigurni za jelo, ali mogu imati gorak okus. Gorkasta nota neće toliko doći do izražaja u kuhanim ili pečenim jelima, ali jedete li ga sirovog moglo bi vam zasmetati.

Ne želite li ih pojesti, izdanke možete i zasaditi pa uzgojiti nove glavice. Kako ne bi proklijali, čuvajte luk i češnjak na tamnom i hladnom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka. Dobro je znati da nakon što proklijaju, luk i češnjak će brzo početi trunuti. Nikako ih nemojte spremiti na isto mjesto kao i jabuke, kruške, marelice, breskve, šljive, banane, kivi ili mango jer to voće ispušta etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje, piše Punkufer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar