Proljetno čišćenje: 7 odličnih savjeta koji će vam pomoći da to obavite što brže

Lifestyle 30. svi 202215:17
Izvor: Pexels/Ilustracija

Proljetno čišćenje je, kao što i samo ime kaže, detaljno čišćenje u vrijeme proljeća. Ovime se čiste sve prostorije u stanu, ormari, ali i razni detalji koji se inače ne čiste tako često.

Kako bi proljetno čišćenje bilo što uspješnije, najbolje je imati plan ili još bolje listu sa stvarima koje treba počistiti.

Kako najbolje čistiti?

Prije čišćenja je važno imati sva potrebna sredstva za čišćenje spremna, a najbolje je koristiti ona prirodna sredstva koja možete napraviti sami uz pomoć octa, sode bikarbone ili limuna. Također, kako bi čišćenje bilo što učinkovitije krenite prvo s najtežim poslovima te čistite prostoriju po prostoriju, a cijeli proces podijelite na više dana ili više vikenda. Osim čišćenja, nemojte zaboraviti promijeniti odjeću u ormarima, pokloniti ono što više ne nosite ili jednostavno presložiti ormare. Dakle, za lakše čišćenje:

1. Osigurajte sva potrebna sredstva

Prije čišćenja se pobrinite da imate sredstvo za čišćenje prozora koje je pogodno za sve staklene površine, posebno univerzalno sredstvo za dezinfekciju površina, sredstvo za odmašćivanje te sredstvo za čišćenje kamenca koje se može koristiti u kupaonici, ali i u kuhinji. Ako želite uštedjeti i ne volite jake mirise kupovnih sredstava, uvijek možete napraviti svoje prirodno sredstvo sa samo nekoliko sastojka.

2. Krenite s težim poslovima

Uvijek je najbolje prvo riješiti najteže poslove, kako bi kasnije sve bilo puno lakše i puno brže. Osim toga, važno je prvo čistiti površine koje su vidljive kako bi odmah vidjeli rezultate te kako bi to bio poticaj za daljnje čišćenje.

3. Čistite postepeno

Nemojte sve ostaviti za jedan dan jer to može rezultirati samo površinskim čišćenjem i nervozom. Radije si uzmite nekoliko dana ili nekoliko vikenda te za svaki odredite što ćete i kada čistiti. Na ovaj način neće doći do zamora, a posao će biti obavljen.

4. Čistite prostoriju po prostoriju

Najbolje je čistiti prostoriju po prostoriju, prelazeći svaki detalj. Tako na primjer, u kuhinji nemojte zaboraviti očistiti mikrovalnu pećnicu, perilicu posuđa i druge kućanske aparate, kuhinjske elemente izvana i iznutra, stol i stolice, a također bacite začine te hranu kojoj je davno istekao rok trajanja.

5. Ne zaboravite na detalje

Ne zaboravite staviti jastuke na sunce, ili ih oprati u perilici rublja, manje tepihe također operite i osvježite, dok veće možete i kemijski očistiti. Očistite lustere i lampe, ali i slike na zidu od prašine. Pospremite radni stol i sve ladice. Počistite unutrašnjost perilice za rublje, sušilice i perilice za posuđe. Smočnica ili spremište je još jedna prostorija kojoj je potrebno dati malo više pažnje. Kupite plastične ili kartonske kutije raznih veličina koje će poslužiti za odvajanje stvari i namirnica, a sve će biti puno preglednije. Na svaku kutiju čak možete napisati šta se u kojoj nalazi kako bi vam ih bilo lakše koristiti.

6. Posvetite pažnju spremanju ormara

Osim čišćenja, važno je i jednom do dva puta godišnje pospremiti ormar. Ovdje možete zamijeniti sezonsku odjeću, ali iskoristite priliku i uklonite odjeću koju niste nosili dulje vremena. Odjeću koju više ne želite nositi uvijek možete pokloniti ili odnijeti u kontejner za tekstil. Isto tako možete pokloniti ili baciti nakit koji više ne nosite, obuću ili ukrase iz doma.

7. Uključite i ukućane u čišćenje

Proljetno čišćenje može biti zabavna aktivnost za cijelu obitelj. Podijelite poslove s partnerom ili djecom i sve će biti puno lakše.

Zaključak

Proljetno čišćenje je jednogodišnje detaljno čišćenje koje ne mora biti naporno. Važno je imati potrebna sredstva za čišćenje i čistiti prostoriju po prostoriju te ne zanemariti detalje. Kako bi sve bilo puno brže, jednostavnije i zabavnije, uključite i ukućane u ovu aktivnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar