Rad na sebi: Isprobajte 8 različitih metoda uz koje ćete se osjećati puno bolje

Lifestyle 27. lip 202215:22
Izvor: Pexels

Rad na sebi obuhvaća niz različitih radnji kao što su učenje novih stvari, pisanje dnevnika, čitanje, meditacija i prakticiranje vježbi koje će bitno utjecati na psihičko i fizičko stanje osobe.

Rad na sebi bi trebao trajati cijeli život i može biti vrlo izazovan u određenim periodima, ali na kraju se itekako isplati.

Zašto je potrebno raditi na sebi?

Rad na sebi bi trebao biti dio svakodnevne rutine kako bi se mnoge nepogodne situacije bolje podnijele i kako bi se osoba bolje nosila s njima. Ipak, rad na sebi nije uvijek jednostavan i potrebno je uložiti puno truda i malo vremena. U nekim će slučajevima biti potrebno promijeniti i određene navike kako bi se osjećali bolje i kako bi rad na sebi donio rezultate.

VEZANE VIJESTI

Samim radom na sebi može se postići mnogo toga. Na primjer, naučit ćete se lakše nositi sa stresnim situacijama, bit ćete opušteniji, a možda ćete početi razmišljati na potpuno drugačiji način, odnosno promijeniti mindset, što onda može dovesti do raznih prilika u životu. Osim toga, rad na sebi može smanjiti anksioznost i povećati energiju. Kako bi rad na sebi bio što uspješniji, potrebno je pronaći pravu metodu ili možda više njih koje će odgovarati upravo i samo vama.

Kako raditi na sebi?

Zapamtite da ni jedan način rada na sebi neće djelovati odmah, već je potrebno neko vrijeme kako biste uočili promjene u razmišljanju i ponašanju. Iako postoji mnogo načina kako možete raditi na sebi, donosimo nekoliko najlakših:

1. Uzmite si vrijeme za sebe

Pokušajte svaki dan ili svaki drugi dan uzeti vrijeme samo za sebe. Odredite da to uvijek bude isti dio dana ili još bolje istih pola sata ili sat vremena u danu i tada se posvetite sami sebi. Nekada vam može pomoći organiziranje ormara s odjećom i rješavanje viška odjeće, nekada će pomoći meditacija ili samo odmaranje.

2. Čitajte knjige samopomoći

Iako mnogi ljudi ne žele ni čuti za knjige samopomoći, vama će možda baš one pomoći. Osim klasičnih knjiga samopomoći, možete čitati i razne psihološke knjige koje će vam pomoći kako se nositi s određenim problemima. Izbor ovih knjiga je stvarno velik, a mogu se pronaći i kao audio knjige te ih možete slušati i dok obavljate neke druge stvari.

3. Vježbajte

Rad na sebi obuhvaća i brigu o tijelu, a dobro je poznato kako osjećaj nakon vježbanja utječe i na bolje raspoloženje, ali i na um. Osim vježbanja, ne zaboravite koliko je važan san za sve životne funkcije.

4. Riješite se stresa

Možda najteži zadatak rada na sebi je smanjivanje ili potpuno izbacivanje stresnih situacija. Ovdje mogu pomoći meditacija, tehnike disanja, joga, uživanje u sadašnjem trenutku, odnosno mindfulness i smanjenje razmišljanja. Nekima mogu pomoći i određene radionice na kojima se mogu poistovjetiti s drugim ljudima ili sve popularniji retreat u trajanju od nekoliko dana.

5. Pišite dnevnik

Pisanje mnogima pomaže da se bolje nose s raznim stvarima, ali i da rade na sebi. Ne mora se nužno raditi o dnevniku kakav se pisao u djetinjstvu. Možete pisati dnevnik zahvalnosti, tako da svaki dan na kraju dana napišete na čemu ste zahvalni, a s druge strane možete svako jutro napisati u bilježnicu ili na papir što očekujete od dana, što možete napraviti drugačije da se smanje stresne situacije ili da dan bude što bolji. Nekima će pomoći i praćenje napretka u radu na sebi te zapisivanje što je novo naučeno ili drugačije napravljeno ili kako se promijenilo ponašanje na bolje. Nekima može pomoći i zapisivanje ciljeva za budućnost. Mogućnosti ima mnogo, a potrebno je izdvojiti samo malo vremena te uzeti papir i olovku.

6. Radite ono što volite

Umjesto besciljnog gledanja televizije ili surfanja na mobitelu, provedite to vrijeme radeći ono što volite i što vas ispunjava. Slušajte glazbu, plešite, pronađite neki novi hobi, crtajte, čitajte, šetajte, družite se. Imate velik izbor stvari koje možete raditi, a najbolje je odabrati onu koja vas najviše usrećuje.

7. Promijenite način razmišljanja

Ako vam vaš unutarnji glas stalno govori negativne stvari o vama, promijenite ga. Počnite primjećivati pozitivne segmente. Na primjer, umjesto da ste nezadovoljni svojim tijelom zbog previše celulita, strija ili bilo kojeg drugog razloga, počnite cijeniti svoje tijelo jer može svakodnevno obavljati razne poslove i jer vam služi najbolje što može. Umjesto da stalno mislite kako nešto ne možete napraviti, uvjerite se da sve možete i da ćete dati sve od sebe da to i ostvarite. Promijeniti način razmišljanja je dugotrajan proces, ali malim koracima je sve moguće.

8. Potražite pomoć

Ako ne znate kako sami raditi na sebi i poboljšati ponašanje, reakcije ili se riješiti stvari ili osoba koje vam ne odgovaraju, potražite stručnu pomoć te se držite odgovarajuće terapije.

Zaključak

Rad na sebi nije nimalo jednostavan, a rezultati su vidljivi tek nakon nekog vremena. Za rad na sebi potrebno je uvesti nekoliko promjena u svakodnevnim radnjama i pridržavati ih se. Jednako tako, postoje različite metode koje se koriste za rješavanje stresa i bolji život. Nekima će ipak najviše pomoći određena terapija kod psihoterapeuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar