Sedam stvari koje morate provjeriti prije nego uključite klima uređaj

Lifestyle 25. svi 202210:32 > 15:493 komentara

S dolaskom vrućih ljetnih dana tražimo načine kako se rashladiti, a većina nas doma ima klima uređaj koji nam u tome pomaže. No, ako vam klima uređaj nije bio uključen od prošlog ljeta, prije ponovne upotrebe biste najprije trebali porovjeriti nekoliko stvari kako bi sve ispravno radilo.

Ovih sedam stvari koje morate provjeriti prije nego uključite klima uređaj.

1. Termostat

Pokazuje li vaš termostat znakove oštećenja? Ako je odgovor potvrdan, trebali biste razmisliti o zamjeni termostata.

Razmislite i o energetski učinkovitom programabilnom termostatu kako biste u svom domu održavali ugodnu temperaturu, a pritom uštedjeli novac na režijama.

VEZANA VIJEST

2. Kondenzator

Vanjska kondenzatorska jedinica klima uređaja mjesecima je mirovala. Moguće je da su se na nju zaljepile razne stvari – lišće, prljavština i druge razne krhotine. Kondenzator je potrebno očistiti i u kloniti višak vode.

Dodatan savjet: sljedeće zime zaštitite kondenzator nekim pokrivalom.

3. Zavojnice

Zavojnice klima uređaja imaju važnu funkciju, a to je uklanjanja topline iz zraka koja dolazi u uređaj. Zavojnice je najbolje čistiti jednom godišnje.

4. Matična ploča

Ako ste prošle jeseni isključili prekidač na vanjskoj jedinici klima uređaja, ovog proljeća ćete ga trebati ponovno uključiti. Idealno bi bilo da to napravite 24 sata prije nego što počnete koristiti klima uređaj.

Ovaj posao možete i sami obaviti, no ako primijetite neke poteškoće i probleme, najbolje je pozvati stručnjaka.

5. Razina rashladnog sredstva

Bitno je provjeriti i razinu rashladnog sredstva u uređaju, odnosno tekućine koja isparava i kondenzira tijekom ciklusa hlađenja. Iako se nikada ne potroši, razina vašeg rashladnog sredstva će pasti ako negdje postoji curenje.

6. Filter zraka

Filtar zraka mora biti čist i nezačepljen kako bi omogućio pravilan protok zraka. Kad koristite klima uređaj, trebali biste pregledati filter svakih 30 dana dana, a huskyair savjetuje da ga promijenite barem jednom u tri mjeseca.

7. Ventilator

Lopatice ventilatora treba usisati i zatim obrisati. Zatim treba zategnuti pričvrsne vijke i po potrebi podmazati motor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar