Šest dijelova tijela na kojima se vide prvi simptomi dijabetesa

Lifestyle 18. sij 202321:22
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Dijabetes je stanje koje treba kontrolirati na dnevnoj bazi. Visoka razina šećera u krvi često može dovoditi do povećane žeđi, česte potrebe za mokrenjem, umora, zamagljenog vida i nenamjernog gubitka težine. Nekontrolirana razina šećera u krvi također može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Zato je važno paziti na simptome koji se mogu pojaviti u različitim dijelovima tijela.

Oči

Visoke razine šećera u krvi mogu utjecati na krvne žile u mrežnici, što dovodi do problema povezanih s očima kao što su zamućen vid, katarakta, glaukom i ono što najviše zabrinjava, dijabetička retinopatija. Retinopatija uključuje promjene na mrežnici, sloju osjetljivom na svjetlo u stražnjem dijelu oka, prenosi TimesofIndia.

Stopala

Postoje dva načina na koja dijabetes može utjecati na vaša stopala. Prvi je oštećenje živaca, što lišava vaše stopalo bilo kakvog osjećaja. Drugo, možete osjetiti slabu cirkulaciju krvi u stopalima, što otežava zacjeljivanje bilo koje infekcije.

Bubrezi

Bubrezi su sastavni dio tijela koji pomaže u filtriranju svih toksina i otpada iz tijela. Sastoji se od sićušnih krvnih žila koje pomažu učinkovito funkcioniranje organa. Međutim, visoka razina šećera u krvi može uzrokovati oštećenje ovih krvnih žila, što može dovesti do dijabetičke bolesti bubrega. Simptomi uključuju: bjelančevine u mokraći, povećanu potrebu za mokrenjem, lošiju kontrolu krvnog tlaka, oticanje stopala, gležnjeva, ruku i očiju, mučninu, povraćanje, umor i još mnogo toga.

Živci

Visoka razina šećera u krvi također može dovesti do oštećenja živaca koje se naziva dijabetička neuropatija. Stanje može dovesti do simptoma uključujući obamrlost ili smanjenu sposobnost osjećaja boli ili temperature, osjećaj trnaca ili žarenja, oštre bolove i grčeve, ekstremnu osjetljivost na dodir i teške čireve na stopalima, infekcije i više.

Srce i krvne žile

S obzirom na to da visoka razina šećera u krvi može uzrokovati oštećenje krvnih žila, dijabetičar je uvijek izložen povećanom riziku od kardiovaskularnih komplikacija uključujući moždani udar i bolesti srca. Osim toga,  ljudi s dijabetesom također imaju veću vjerojatnost da će imati druga stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, uključujući visoki krvni tlak.

Desni

Bolest desni, koja se naziva i parodontna bolest, uobičajeno je stanje povezano s visokim šećerom u krvi. Obično nastaje zbog začepljenih ili zadebljanih krvnih žila koje smanjuju dotok krvi u zubno meso, a time i slabljenje mišića. Nadalje, visoka razina šećera u krvi također može potaknuti rast bakterija koje obično uzrokuju bolesti desni. Simptomi uključuju krvarenje, osjetljive i bolne desni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar