Smije li se jaje pojesti ako na sebi ima točkice i izbočine?

Lifestyle 11. ruj 202109:19
Izvor: Pexels / ilustracija

Bilo da volite kajganu ili omlet, jaja su sasvim sigurno i dio vaše prehrane.

Osim što su savršenog okusa, posebno ako se kombiniraju s kruhom i kavom, oni su pravi mali paket nutrijenata.

Jaja će pomoći pri snižavanju kolesterola, samim time i smanjiti šanse za razvoj bolesti srca. Puna su proteina ali i imaju jako malo kalorija. No neka jaja mogu se izgledom razlikovati od svojih susjeda u kartonu, pa tako možemo na njima učiti točkice ili izbočine i možda ih baciti jer mislite da ne valjaju. Jeste li u pravu?

Što znači kada se na ljusci pojave točkice i izbočine?

Sigurno ste nekad prijetili kako neke ljuske na sebi imaju tamne točkice, a mnogi ih zovu pjegava jaja. Te se točkice na jajetu stvaraju jako rana, u procesu izlaska iz kokoši, a kada prolazi kroz organ koji procesuira žutanjak i dodaje ljusku, vrti se. Ako se jaje sporo okreće kada prolazi, može na kraju izgledati upravo pjegavo. „Kvrgavo“ jaje se također može naći u kartonu s jajima, a to znači da ljuska nije potpuno glatka kao kod drugih.

VEZANE VIJESTI

Do toga dolazi isto u procesu nastanka jajeta koje zbog krhotina koje se mogu naći u organu može ispasti neravno, a češće se javlja kod starih ili mladih nosilica koje nemaju dovoljno nutrijenata. Kada se to dogodi, kalcij se otpušta te zatvara te pukotine na jajetu, piše Ordinacija.hr.

Je li sigurno jesti takva jaja?

Ukratko, da. Sigurno nema razloga da bacate jaja koja imaju ove ili slične abnormalnosti, a mnogi će reći kako se jaja mogu jesti i nakon što im istekne rok trajanja. Ono što je najvažnije znati kada je u pitanju jaje, jest koliko ih dobro kuhate upravo radi straha koji vlada kada su u pitanju jaja a to je salmonela – bakterija koja uzrokuje trovanje. Iako se ne mora raditi o salmoneli, pogledajte ima li na unutrašnjoj strani ljuske crnih i zelenih točkica jer to može biti signal da su prisutne bakterije.

Jaja čuvajte u hladnjaku, koristite ih 3 tjedna od dana pakiranja. Ako dođete u kontakt sa sirovim jajetom, obavezno dobro operite ruke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar