Smije li se maslinovo ulje smrznuti kako bi dulje trajalo?

Lifestyle 03. lis 202209:02
Izvor: Wavebreak / Profimedia

O zdravstvenim prednostima maslinovog ulja dovoljno govori činjenica da je Svjetska zdravstvena organizacija Mediteransku prehranu opisala kao jednu od najzdravijih vrsta prehrane na svijetu. No, ako niste navikli na intenzivan okus maslinovog ulja pa vam litra traje puno dulje od preporučenog ili primjerice odlazite na dulji put, a ulje želite sačuvati svježim, smije li se ono čuvati zamrznuto?

Maslinovo ulje predugim stajanjem ili u lošim uvjetima držanja užegne i više nema dobar okus pa se postavlja pitanje smije li se smrznuti kako bi opstalo dobro?

Odgovor je – da. Maslinovo ulje se može smrznuti. Stvrdnjavati se počinje već na otprilike 12 stupnjeva Celzijevih, a potpuno se smrzava na otprilike -12 stupnjeva Celzijevih.

Većina frižidera hladi na otprilike 4 stupnja Celzijeva, a zamrzivači na oko -18 stupnjeva. To znači da će se ulje, ako ga stavite u hladnjak, stvrdnuti, a ako ga stavite u zamrzivač zamrznut će se.

No, svako maslinovo ulje ima poseban kemijski sastav ovisno o tome koja se sorta maslina koristila, kako su plodovi brani, kako su prerađeni i o nizu drugih faktora, a to će pak utjecati na brzinu smrzavanja.

Također treba napomenuti da se maslinovo ulje postupno smrzava, a prije nego se potpuno zamrzne, primijetit ćete kako se zamutilo.

U svakom slučaju, želite li zadržati kvalitetu svog ulja, ne preporuča se čuvanje u frižideru. Najbolje ga je pospremiti na tamno i hladno mjesto, primjerice u smočnicu gdje se ne može stvrdnuti, a i nakon toga ne morate brinuti da se mora malo grijati prije korištenja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje u pravilu se može čuvati 12 do 18 mjeseci u takvim uvjetima. No, ne mogu svi u tom periodu potrošiti litru maslinovog ulja.

U tom slučaju koristite zamrzivač. Stručnjaci čak preporučuju da ga ulijete u silikonske kockice za led pa tako odmrznete svaki put po potrebi, piše Cookist.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.