Stada ovaca na ulicama španjolske prijestolnice pratila drevne staze

Lifestyle 24. lis 202115:20
OSCAR DEL POZO / AFP

Ulice Madrida bile su u nedjelju pune ovaca i odjekivale zvonjavom zvona dok su pastiri svoja stada vodili središtem španjolske prijestolnice, prateći drevne staze kojima se njihovo blago kretalo stoljećima.

Mještani su ih dočekali uz ceste i prometnice da bi sudjelovali u tradicionalnom običaju koji je prošle godine bio otkazan zbog pandemije covida.

Običaj uveden 1994. pastirima je omogućio da se kreću tradicionalnim rutama iz smjera sjeverne Španjolske  prema južnim pašnjacima koji im služe za zimsku ispašu.

Prije nekoliko stoljeća taj je pravac prolazio kroz netaknutu prirodu, no u međuvremenu su na nekim mjestima niknuli gradovi, među kojima je španjolska prijestolnica.

“Ovo mi je divno. Dolazim svake godine, a ove sam godine prvi put dovela i djecu kojima je to još zanimljivije”, rekla je 39-godišnja Graciela Gonzalez.

Djeca i odrasli, koji su navikli na prometnu vrevu na gradskim ulicama, uživali su jer su se mogli približiti životinjama.

Sa zanimanjem su promatrali stada ovaca i slušali zvonjavu njihovih zvona. Atrakcija su im i pastiri odjeveni u narodnu nošnju koji stada prate uz tradicionalnu narodnu glazbu i ples.

“Ponekad im se možemo približiti i dodirnuti ih”, s uzbuđenjem je rekla Carmen Iglesias (8), koja je prolazak stada pratila s ocem i mlađom sestrom Noom (6).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar