Što datum isteka roka trajanja na prehrambenim proizvodima zaista znači?

Lifestyle 04. ruj 202118:13
Izvor: Ilustracija/Unsplash

Većina populacije uglavnom se poziva na ispisane datume kada odlučuje hoće li neki proizvod zadržati ili baciti. Ipak, datum ispisan na pakiranju nije nužno jamstvo sigurnosti hrane, kao ni njezina nedostatka.

Evo što doista znače rokovi valjanosti namirnica, koliko dugo možete čuvati hranu nakon ispisanih datuma i kako najbolje iskoristiti namirnice kako hrana ili novac ne bi postali nepotrebni otpad.

“Najbolje upotrijebiti do” označava datum do kojega je hrana na svom vrhuncu po okusu ili kvaliteti.

“Upotrijebiti do” označava krajnji preporučeni datum do kojega možete jesti hranu vrhunske kvalitete.

Iako se ovi datumi odnose na kvalitetu i svježinu, 42 posto ispitanika studije o gospodarenju otpadom uvjereno je kako se oznaka ”upotrijebiti do” odnosi na sigurnost.

Trebate li hranu kojoj je istekao rok trajanja bacati?

Istek datuma na ambalaži hrane ne znači da proizvod morate baciti. Ako hranu ispravno čuvate, pravilno je obrađujete i njom rukujete, sigurna je dok god se na njoj ne pojave znakovi kvarenja, a to će točnije odrediti vaša osjetila nego otisnuti datum.

Bakterije koje uzrokuju kvarenje uzrokuju zamjetne promjene mirisa, okusa i teksture hrane, pa ako se ništa od toga nije promijenilo, hrana je sigurna za jesti.

Koliko dugo trajna hrana može stajati?

Trajna hrana poput tjestenine, grickalica i konzervi teoretski može stajati u smočnici neograničeno dugo, ali to ne znači da će zauvijek zadržati isti okus, već samo da ima neograničen rok trajanja što se tiče sigurnosti.

Zamrzavanje hrane smanjit će količinu otpada

Viškove hrane poput mesa ili kruha ne morate bacati ako imate zamrzivač, no treba je smrznuti dok su namirnice svježe i na sobnoj temperaturi. Zamrznuta hrana uglavnom se neće pokvariti ako ste je pravilno spremili, ali što duže čekate s konzumacijom, ona više gubi na kvaliteti i svježini, piše Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar