Što je bolje koristiti: klima uređaj ili ventilator?

Lifestyle 20. lip 202210:45
Izvor: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ponovno je to razdoblje godine kada se borimo protiv visokih temperatura i tražimo način da se što lakše rashladimo. Mnogi se stoga pitau trebaju li nabaviti ventilator ili je bolja opcija klima uređaj.

Odgovor se može razlikovati od osobe do osobe, ovisno o nekoliko čimbenika.

Iako vam ventilatori i klima uređaji pomažu da se ohladite na vrlo različite načine, oba prvenstveno koriste rashladnu snagu isparavanja.

VEZANA VIJEST

Ventilatori pušu zrak koji dolazi do naše kože, a to o potiče isparavanje vlage. Isparavanje je endotermni proces, što znači da vlaga apsorbira toplinu iz svoje okoline dok se pretvara u paru. Ventilatori ne hlade cijelu prostoriju nego samo vas.

Klima uređaji koriste isti mehanizam, ali na daleko složeniji način. Unutar klima uređaja nalazi se zavojnica rashladne tekućine koja neprestano isparava i kondenzira. Zrak se uvlači u klima uređaj i hladi procesom isparavanja. Proces kondenzacije događa se negdje drugdje u jedinici, omogućujući zračenje topline izvan vašeg doma.

Što je skuplje?

Potrebno je znatno više energije za klima uređaj nego za ventilator. Zbog toga je ventilator energetski učinkovitija i isplativija opcija. Ventilator koristi oko 1 posto struje koju troše klima uređaji. Ako ostavite ventilator uključen 24 sata, i dalje će potrošiti manje energije nego klima uređaj u 15 minuta, piše USA Today. Ipak, ni ventilatori nisu idealni u svakoj situaciji.

VEZANA VIJEST

Pri izuzetno visokim temperaturama trebali biste izbjegavati korištenje ventilatora jer ponekad mogu pojačati dehidraciju i neravnotežu elektrolita. Zbog toga i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje korištenje ventilatora samo pri temperaturama nižim od 35°C.

Povećana cirkulacija vrućeg zraka i isparavanje znoja zapravo mogu dovesti do nekih problema vezanih uz vrućine, poput toplinske iscrpljenosti.

Ventilatori također ne smanjuju ukupnu vlažnost, a od vlage vam može biti vruće. U vlažnim danima, znoj će sporije isparavati s vaše kože, što dodatno ograničava učinkovitost ventilatora. Također, ventilator neće biti pretjerano učinkovit ako sjedite nekoliko metara od njega.

S druge strane, klima uređaji su najbolja opcija kada želite rashladiti veće površine. Također, klima uređaji pomažu i u uklanjanju vlage iz zraka, a uz to su najbolji izbor kada su temperature više od 35°C.

Koristite ventilator ako:

– je temperatura niža od 35°C,

– nije jako vlažno,

– sjedite blizu ventilatora,

– želite koristiti manje električne energije.

Koristite klima uređaj ako:

– je temperatura viša od 35°C,

– vlažno je,

– želite rashladiti veliko područje,

– možete si priuštiti veći račun za struju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar