Stres na radnom mjestu: Uzrok, simptomi i kada morate tražiti pomoć stručnjaka?

Lifestyle 10. kol 202115:27
Pixabay/Ilustracija

Stres na radnom mjestu sve je češći problem današnjeg društva, a sa sobom nosi brojne dugoročne zdravstvene posljedice.

Prema podacima informacijske agencije Europske unije za sigurnost i zdravlje na radnom mjestu, stres je drugi po redu najčešći zdravstveni problem koji se pojavljuje na radnom mjestu.

Stres na radnom mjestu može oslabiti imunitet, što vodi učestalim prehladama, a jednako tako može utjecati i na pojavu bolesti srca. Može se prepoznati po tjelesnim promjenama, kao i po promjenama u ponašanju. Važno je na vrijeme otkriti način kako pobijediti stres.

Zašto dolazi do stresa na radnom mjestu?

Izvor ove vrste stresa može biti različit. Može nastati zbog previše prekovremenih sati, kratkih rokova, lošeg ponašanja šefa, napetog odnosa s kolegama, radne atmosfere, stalnog pritiska ili previše posla i nesigurnosti radnog mjesta. Kod nekih će ove i slične situacije izazvati više ili manje stresa.

Kako prepoznati stres na radnom mjestu?

Stres na radnom mjestu se može prepoznati po pojačanom znojenju, ubrzanom radu srca, kratkoći daha, anksioznosti, povećanom krvnom tlaku, povišenoj razini šećera u krvi, proširenim zjenicama.

Osim toga, mogu se pojaviti i depresija, tjeskoba, problemi sa spavanjem, mučnine i povraćanje, glavobolja, probavne smetnje, loša koncentracija i loše obavljen posao, a s vremenom može doći i do problema sa srcem.

Kako pobijediti stres na radnom mjestu?

Neki ljudi se stresa na radnom mjestu rješavaju bježanjem od problema, dok se drugi s njime suočavaju. Kako biste se riješili stresa na radnom mjestu potrebno je prepoznati njegove simptome i što ga točno uzrokuje. Potom treba poduzeti sve što je moguće kako bi se razina stresa smanjila. Ovisno o tome što uzrokuje stres, postoje i različiti načini kako ga suzbiti ili smanjiti.

Stres zbog previše posla

Pomoći može bolja organizacija vremena i podjela poslova po važnosti kako bi se prvo napravili najvažniji poslovi koji onda neće ostati za kraj radnog dana i stvarati dodatni stres i anksioznost.

Problem s kolegama ili šefom

Ovdje je rješenje problema razgovor. Bilo da se radi o razgovoru sa šefom ili kolegom ili pak razgovor s odjelom za ljudske resurse, komunikacijom se može riješiti mnogo problema, a samim time i stres na radnom mjestu postaje manji.

Najbolje metode opuštanja

Pomoći u rješavanju stresa mogu različite metode opuštanja kao što su meditacija, tehnike disanja i joga.

Važno je i konzumirati hranu bogatu vitaminima i mineralima, spavati osam sati dnevno te redovito vježbati ili šetati.

Pomoć stručnjaka

Kada je situacija ozbiljna, pomoći može psihoterapija kod koje će stručna osoba pokušati pronaći najbolje načine kako se riješiti stresa. Kada ništa ne pomaže, ako je moguće, potrebno je promijeniti stresnu okolinu.

Dakle, stres na radnom mjestu je vrlo česta pojava, kod nekih je izraženiji, dok se kod nekih pojavljuje u manjim količinama. Važno je pronaći metodu kojom će se smanjiti stres na radnom mjestu kako ne bi došlo do većih zdravstvenih problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar