Trikovi kako da vam se prašina manje skuplja po namještaju

Lifestyle 01. lis 202209:33
čišćenje, krpa za brisanje
Izvor: Photo by Matilda Wormwood from Pexels/Ilustracija

Prašine se gotovo ne moguće riješiti - nastaje na policama, u kutovima, na namještaju, na televizoru,... No, postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete smanjili količinu prašine u domu.

Stručnjakinja za čišćenje iz SAD-a Martha Stewart savjetuje kako smanjiti taloženje po namještaju i ostalim dijelovima kućanstva, prenosi 24 sata.

Koristite otirače

“Kako biste spriječili ulazak prašine u dom na cipelama, nabavite dva otirača od kokosovih vlakana pa jedan stavite pred ulazna vrata, a drugi odmah kad uđete u kuću. Također, izuvajte se kod ulaza i zamolite goste da i oni naprave isto. To može zadržati nešto prašine u hodniku pa je neće biti po cijeloj kući”, savjetuje.

Držite prozore zatvorenima

Ovo se odnosi na kuće i stanove koji se nalaze uz prometne ceste. Iako se prozor mora otvarati kako bi se dom provjetrio, Marthin savjet je one u prizemlju, koji gledaju na cestu, zatvarati češće.

“U vrijeme najvećeg prometa automobili mogu dignuti dosta prašine koja će neminovno ući u vaš dom kroz otvorene prozore pa je bolje da u to vrijeme držite prozore zatvorenima”, kaže.

Također, provjerite da li vam sva vrata i prozori dobro prianjaju ili negdje postoje procijepi kroz koji ulazi vanjski zrak. Osim zbog prašine, ovaj problem je dobro sanirati prije zime kako topli zrak iz kuće ne bi izlazio.

Držite biljke kraj prozora

Ako prozor mora češće biti otvoren, bilo širom ili na kip, tad na dasku uz prozor poslažite kućno bilje – ono će zadržati dio prašine.

“Poznato je da kućne biljke filtriraju prašinu. Preporuka je odabrati biljku s dlakavim ili naboranim listovima, jer će uhvatiti više prašine nego ona glatkog lišća”, savjetuje stručnjakinja.

Mijenjajte filtere za zrak

“Bez obzira imate li sustav centralnog grijanja i hlađenja ili koristite prozorske jedinice, filtre za zrak treba redovito mijenjati. Preporuka je mijenjati taj filter svaka tri mjeseca kako biste smanjili količinu prašine u kući”, napominje, no to opet ovisi o veličini prostora, dobu godine…

“Brzi vizualni pregled će vam reći je li vrijeme da promijenite taj filter ili ne”, dodaje.

Redovito mijenjajte posteljinu

“Posteljina može biti vodeći uzrok nakupljanja prašine u kući zato što plahte, navlake za poplune i jastučnice skupljaju prašinu i sa svakim pomakom se te čestice rašire po prostoru. Kako se to ne bi dogodilo, preporuka je pranje posteljine svaka dva tjedna”, kaže.

Također, posteljinu dobro prozračite svaka dva ili tri dana.

Održavajte dlaku kućnih ljubimaca

I kućni ljubimci znaju biti glavni izvor prašine u domu pa ih nije loše češće dobro iščetkati tijekom šetnje po parku. Osim što ćete tako iz njih izbaciti dio sitnih čestica prašine, izvući ćete i dlake koje bi inače popadale u vašem domu.

Također, redovito usisavajte mjesta gdje životinje borave i spavaju.

Nabavite pročišćivač zraka

“Pročišćivač zraka čisti zrak u vašem domu. Iako ne može u potpunosti ukloniti prašinu, pomaže u smanjenju količine prašine koja se taloži u kući. Kada prašina uđe u prostor, ona lebdi zrakom. Pročistač zraka igra svoju ulogu tako što hvata prašinu prije nego što ima priliku nataložiti se na površinama u domu”, pojasnila je.

“Uređaj hvata čestice pomoću ventilatora i unutarnjeg filtera, koji cirkulira zrak u prostoriji. Ventilator uvlači zrak, zajedno s neželjenim česticama prašine, zatim filtrira i pročišćava zrak te ga vraća natrag u prostoriju, dok prašina ostaje zaglavljena u filteru uređaja”, objasnila je.

Još nekoliko odličnih savjeta

Ne koristite perušku

Ovo pomagalo za čišćenje ustvari radi više štete nego koristi jer prašinu samo rasprši naokolo, s jedne površine na drugu. Ako baš ne možete bez njih, češće ih operite pod vodom ili jednostavno zamijenite novom.

Očistite grijalice i klima uređaje

Tamo se mogu skrivati velike količine prašine, što znači da ćete vi očistiti kuću, a prašina će opet izletjeti iz ovakvih uređaja i nataložiti se na stvarima. Stoga je zgodno povremeno ih očistiti pomoću usisavača.

Ne brišite prašinu ‘na suho’

Kao i kod peruške, i ovom slučaju prašina će se samo razletjeti i premjestiti na drugu površinu. Zato neka krpica kojom čistite ili peruška budu vlažni dok brišete jer će se tako čestice zadržati na krpi ili peruški.

Sprej za poliranje ne nanosite direktno na namještaj

Ako to radite na taj način, tad samo riskirate da se na namještaju stvore slojevi koji će kasnije samo privlačiti prašinu. Umjesto direktnog nanošenja na namještaj, sprej za poliranje najprije pošpricajte po krpi pa ga njome nanosite.

Redovito mijenjajte filter na usisavaču

Filteri su dizajnirani upravo zato da hvataju i zadržavaju čestice prašine. Ako ih ne mijenjate prašina se nakon usisavanja neće zadržavati u usisavaču već će letjeti prostorom i skupljati se na namještaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar