Trikovi uz koje ćete ukloniti mrlje od kave, čokolade, ulja…

Pixabay / ilustracija

Je li vam se nekada dogodilo da prolijete kavu na omiljenu košulju ili vam ulje padne na odjeću tijekom kuhanja? Uz ove jednostavne trikove moći ćete ukloniti gotovo sve vrste mrlja.

Mrlje od vina

Crno vino je puno antocijanina koji su uobičajena prirodna bojila za tekstil. Antocijanin u vinu se otapa u alkoholu i vodi i zbog toga lako stvara mrlje na bilo kojoj tkanmini. Najlakši način za uklanjanje mrlja od vina jest korištenje tekućine za posuđe. Ako to ne pomogne, mrlju tretirajte i vodikovim peroksidom koji bi trebao riješiti problem.

Mrlje od kave

Tkaninu koju ste uprljali kavom najprije stavite pod jak mlaz hladne vode. To će na mrlju djelovati kao neka vrsta obrnutog filtera pri čemu će se kava povlačiti s materijala. Ako se mrlja od kave osušila, uzmite malo natrijeva perkarbonata. U visokim koncentracijama, ova tvar čisti industrijske aparate za kavu, tako da otopina četvrtine čaše natrijeva perkarbonata i dvije čaše vode može lako otkloniti ovu mrlju.

Mrlje od čokolade

Mrlju od čokolade najprije natopite u hladnoj vodi s puno tekućine za posuđe. Nakon toga samo lagano utrljajte spaun u mrlju i ona bi trebala nestati nakon ispiranja u hladnoj vodi.

Mrlje od znoja

Ako su na odjeći svijetle boje ostale mrlje od znoja, pripremite pastu koja se sastoji od sode bikarbone i tople vode. Pastu nanesite na mrlju i pustite je neka stoji dva sata. Nakon toga samo isperite odjeću u vodi.

Mrlje od ulja

Za tretiranje masnih mrlja trebat će vam tekućina za pranje posuđa, piše PopSci. Stavite nekoliko kapi deterdženta na mrlju, dodajte malo vode i utrljajte u mrlju. Nakon toga samo isperite odjeću. Ako je mrlja i dalje tu, trebao bi vam industrijski sapun, ali budite oprezni jer su takvi proizvodi obično jači.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar