U kanalizaciji Seula pronađena visoka koncentracija Viagre

Lifestyle 21. svi 202112:10 > 12:13
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Visoke koncentracije Viagre i drugih lijekova koji se koriste za liječenje erektilne disfunkcije pronađeni su u seulskim otpadnim vodama, a očekuje se da će se njihova prisutnost u urbanom području povećati, objavili su južnokorejski znanstvenici.

Prisutnost kemikalija koje se koriste u tim lijekovima – inhibitora fosfodiesteraze-5 (PDE-5i) – bila je velika vikendom te u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda u Gangnamu, u kojem se nalaze noćni klubovi, barovi i lokali s prostitutkama, pokazalo je novo istraživanje.

“Procijenili smo da je količina potrošnje PDE-5i čak 31 posto veća nego u područjima s manje noćnog života”, napisali su znanstvenici u radu objaviljenom u časopisu Scientific Reports.

Stručnjaci su proučavali prisutnost kemikalija u dotoku i otpadnoj vodi dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (STP) u glavnom gradu Južne Koreje, kao i u prihvatnim vodama.

Njihova je istraga pokazala da postojeći uređaji za pročišćavanje otpadnih voda “nisu mogli prihvatiti” količine tih kemikalija.

“Jedva su u kućnim otpadnim vodama preradili PDE-5i i na kraju ih ispuštali”, navodi se u radu.

“S obzirom na sve veće tržište, može se očekivati da će se sve više PDE-5i ispuštati u urbanim područjima”, dodaje se.

Oko 23 posto južnokorejskih muškaraca u dobi od 30 do 39 godina pati od erektilne disfunkcije, pokazuju studije, a ukupna prodaja PDE-5i prvih 20 korejskih farmaceutskih tvrtki dosegla je 133 milijuna dolara u 2019. godini.

Zbog njihove učinkovitosti u poboljšanju spolnih performansi muškaraca, kemikalija se često ilegalno koristi u mnogim zemljama kao sastojak medicinskih tonika, dodatak prehrani i biljni dijetetski proizvod.

Nedavno istraživanje otkrilo je PDE-5i i njihove analoge u 80 od 188 namirnica i dodataka prehrani koji se prodaju u Koreji.

Oko 322 milijuna pacijenata u svijetu patit će od erektilne disfunkcije 2025. godine, a predviđa se da će prevalencija poremećaja u Aziji skočiti s 87 milijuna u 1995. na 200 milijuna u 2025. zbog starenja stanovništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar