U ovim se zemljama ljudi najčešće razvode: Jeftinije je nego produžiti putovnicu

Lifestyle 03. velj 202309:19
Zaljubljenost, Ljubav, razvod, par, brak, mačka, porodica, obitelj
Unsplash/Ilustracija

Svaki bračni par nada se da će ostati zajedno "dok ih smrt ne rastavi", ali u stvarnosti mnogi brakovi završe razvodom. Stope razvoda su u nekim zemljama češće nego u nekim drugim. U nastavku donosimo popis 13 zemalja u kojima su razvodi najčešći.

13. Tajvan

Stupa razvoda među parovima koji nisu uspjeli skupa dočekati petu godišnjicu braka nedavno je u ovoj zemlji dostigla 10-godišnji maksimum. Ipak, ukupna stopa razvoda u ovoj istočnoazijskoj zemlji smanjila se četvrtu godinu zarednom, piše MSN.

Međutim, Tajvan i dalje ima jednu od najviših godišnjih stopa razvoda u svijetu, s 2,3 razvoda na tisuću ljudi.

12. Egipat

Arapske zemlje općenito bilježe porast stopa razvoda. Konkretno, u Egiptu je stopa razvoda naglo porasla za 83 posto između 1996. i 2017.

Danas jedan od četiri braka u ovoj sjevernoafričkoj zemlji završava razvodom, dijelom zbog promjene uloge žena u društvu, a dijelom zbog manjeg stigmatiziranja razvedenih parova.

11. SAD

Iako Sjedinjene Države imaju jednu od 20 najvećih stopa razvoda u svijetu, njihova je stopa posljednjih godina znatno pala.

Neki su predviđali da će pandemija dovesti do povećanja stope razvoda u Americi, ali zapravo se dogodilo suprotno. Možda zbog “odgođenog sudskog postupka”.

10. Finska

Važnost braka u Finskoj opada tijekom posljednjih 100 godina. Stopa razvoda, iako još uvijek visoka, stabilizirala se u skandinavskoj zemlji na 2,4 na 1000 ljudi.

9. Libija

Godine 2021. libijski premijer nastojao je promicati brak davanjem financijskih poticaja mladim parovima koji se vjenčaju. Međutim, ti su napori naišli na negativnu reakciju jer se mnogi mladi Libijci još uvijek bore da zadovolje svoje osnovne potrebe, uključujući stanovanje.

Stopa razvoda u ovoj sjevernoafričkoj zemlji porasla je za 500 posto između 2010. i 2017. godine i trenutno iznosi 2,5 na 1000 ljudi. Neki se boje da će ovaj bračni “bonus” dovesti do daljnjeg porasta prijateljskih razvoda među mladim parovima koji su se vjenčali samo zbog novca.

8. Švedska

Za tako sretnu zemlju, Švedska se može pohvaliti relativno visokom stopom razvoda od 2,5 na 1000 ljudi.

Razlog? Razvod u ovoj skandinavskoj zemlji je “jeftin, lak i siguran”. U Švedskoj se jeftinije razvesti nego npr. produžiti putovnicu.

7. Lihtenštajn

Za tako malu zemlju, Lihtenštajn ima prilično visoku godišnju stopu razvoda od 2,6 na 1000 ljudi.

I to unatoč činjenici da je razvod mukotrpan proces u ovoj srednjoeuropskoj naciji.

6. Cipar

Iako je Cipar rodno mjesto Afrodite, grčke božice ljubavi, ima visoku godišnju stopu razvoda od 2,6 na 1000 ljudi. Međutim, ova visoka brojka mogla bi se povezati s činjenicom da je ta otočna država također imala “najveći broj brakova u odnosu na broj stanovnika u EU-u 2019. godine”.

Drugim riječima, visoka stopa brakova pruža više mogućnosti za razvod.

5. Litva

Litva ima jednu od najvećih stopa brakova u Europskoj uniji. Ali s porastom broja brakova često dolazi i do rasta broja razvoda. Kao takva, Litva također ima jednu od najviših godišnjih stopa razvoda, 2,7 na 1000 ljudi.

4. Latvija

Poput Litve, i Latvija se može pohvaliti jednom od najviših stopa brakova u Europskoj uniji, s jednom od najviših godišnjih stopa razvoda od 2,7 na 1000 ljudi.

3. Danska

Kao i u Švedskoj, razvod je u Danskoj brz i jednostavan. Zapravo, ako se oba supružnika slažu, razvod se može odobriti na licu mjesta. Stoga ne čudi da ova skandinavska zemlja ima stopu razvoda od 2,7 na 1000 ljudi.

2. Kuba

Razvod nije velika stvar na Kubi. Možda je to razlog zašto ova otočna država ima godišnju stopu razvoda od 2,9 na 1000 ljudi.

U ovoj karipskoj zemlji parovi mogu razriješiti brak za samo 4 dolara.

1. Ukrajina

S jednom od najviših stopa obiteljskog nasilja u Europi, nije iznenađenje da Ukrajina ima i ogromnu stopu razvoda od 3,2 na 1000 ljudi. Ekonomska nesigurnost još je jedan faktor koji doprinosi velikom broju razvoda u ovoj zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar