Volite papreno? Ovo su dobre i loše strane svakodnevnog korištenja papra

Lifestyle 06. svi 202214:31 > 14:55
Izvor: Wavebreak / Profimedia

Mnogi ljude vole ovaj začin i on ima jako dobre strane, ali i neke loše.

Ako ste među onima koji si svakodnevno vole zapapriti hranu, možda bite trebali znati dobrobiti i loše učinke koje papr ima na vaše zdravlje.

Pomaže s apsorpcijom nutrijenata

“Crni papar može pomoći pri boljoj apsorpciji nutijenata poput betakarotena i željeza”, kaže nutricionistica Bittany Dunn.

Dodaje i kako se papar često koristi uz kurkumu kako bi se poboljšala apsorpcija antioksidansa. Glavni aktivni sastojak kurkume – kurkumin, daje tom začinu antiupalna svojstva. Ipak, treba ga koristiti u kombinaciji s crnim paprom kako bi najbolje djelovao.

Studija iz 2017. godine objasnila je da piperin, aktivni sastojak crnog papra, povezan s povećanjem bioraspoloživosti kurkumina za 2.000%. To znači da se sposobnost tijela za apsorpciju kurkumina povećava ako ga konzumiramo uz papar.

Pomaže sniziti kolesterol

“Iako su istraživanja na ljudima ograničena, crni papar mogao bi pomoći i kod snižavanja kolesterola”, kaže dijetetičarka Lisa Moskovitz.

U jednoj objavljenoj studiji, štakori su bili na dijeti bogatoj mastima 42 dana. Ekstrakt crnog papra snizimo im je razine kolesterola.

Ima antioksidativna svojstva

“Crni papar nije samo ukusan, također ima antioksidativna svojstva koja štite od slobodnih radikala i u borbi protiv upala”, kaže Moskovitz.

“Slobodni radikali su molekule koje mogu uzrokovati štetu stanicama. Oni se stvaraju u našem tijelu kao odgovor na zagađenje, lošu prehranu, pušenje i slično. Antioksidansi ih neutraliziraju i smanjuju rizik os stanične štete”, kaže Dunn.

Može pogoršati refluks kiseline

“Ako patite od refluksa kiseline, crni papar vam možda i nije najbolji prijatelj jer može uzrokovati vraćanje kiseline u jednjak”, kaže Moskovitz.

U tim slučajevima crni papar treba konzumirati u ograničenim količinama ili ga prestati konzumirati, piše

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar